De Kinderwerktuin in de Coronastraat in de Groninger wijk Paddepoel is de werkplaats voor natuureducatie voor kinderen. Sinds vorig jaar is een onder meer een dierenverblijf gerealiseerd. Hier vinden we het kleinste kippenras van de vele soorten die er wereldwijd zijn.
De Serama is een kippenras dat zijn oorsprong kent in Maleisië. Daar zou het ontstaan zijn uit het kruisen van Japanse en Maleisische krielen. Het ras is in Maleisië zeer populair.
De eerste Serama’s buiten Maleisië werden door de Amerikaan Jerry Schexnayder uit Maleisië gehaald. Schexnayder importeerde rond het jaar 2000, in totaal 105 hennetjes en 35 haantjes naar Amerika. In 2004 werd een heel deel geïmporteerd van Amerika en Maleisië naar de UK en in 2006 naar Nederland. Ruwweg zijn er dus drie soorten Serama’s; de Maleisische, de Amerikaanse en de Europese.
Kleur en ei
Er wordt nagenoeg niet geteeld op kleur, men zegt dan ook dikwijls dat de eitjes toverballen zijn want je weet nooit welke kleur er gaat uitkomen. Wel kan men telen op een gladvederige, zijdevederige of krulveerstructuur. Het eigewicht is circa 15 tot 35 gram. Een Seramahen is meerdere keren per jaar broeds. Ringmaten zijn 11mm voor een haan en 10 mm voor een hen.
Gewicht
De Serama is het kleinste kippenras ter wereld. Gewoonlijk weegt een Serama niet meer dan 500 gram, maar vooral in Maleisië worden er vogels gefokt die minder dan 250 gram wegen.
Verzorging
De Serama, en dan zeker de Maleisische types, zijn erg gevoelig aan koude en vochtigheid. Ze hebben een goed droog hok en schuilplaats voor de regen nodig als ze buiten worden gehouden. ’s Winters zitten ze dan ook meestal in de garage of het tuinhuis om te overleven, één dag koude kan al genoeg zijn om het diertje de volgende dag gestrekt te vinden. En hoe kleiner hoe gevoeliger ze hieraan zijn. Grote Serama’s van minimaal 450 gram zijn redelijk goed bestand tegen lage temperaturen. De huisvesting aan de Coronastraat voldoet aan al deze eisen. Zeker leuk om eens een kijkje te gaan nemen.
Grappig
er is maar 1 ECHTE Serama en dat is de Maleise Ayam Serama de rest zijn kruisingen en missen het typische Serama karakter
dit is in begin 2006 fout gegaan maar nu in 2014 komen er weer 100% ECHTE serama in Nederland.