Het nieuwe goud van Groningen heet Suikerbiet

Vandaag een rondje Noord Groningen. Op vele binnenwegen was het oppassen met het modder op de wegen, en dus gladheidgevaar.  De suikerbieten zijn grotendeels geoogst, en menige vierkante meter op het Groninger landschap is weer omgeploegd. We kwamen een interessant artikel tegen over de suikerbiet.

In Groningen is de suikerbiet aan een tweede jeugd begonnen. De oude, trouwe biet blijkt dankzij nieuwste voedingstechnologie veel meer rendement op te kunnen leveren. Onderdelen van de biet die tot voor kort werden weggegooid, blijken toch zeer waardevolle grondstoffen te bevatten. De suikerbiet is dus het nieuwe goud van Groningen.

De Suiker Unie in Hoogkerk is namelijk zeer voortvarend de weg van de duurzaamheid ingeslagen en blijkt met haar belangrijkste grondstof – de suikerbiet – tamelijk spectaculaire nieuwe dingen te kunnen doen. Zo wordt er binnenkort biogas uit geproduceerd en blijken de bieten ook nog een perfecte basisgrondstof voor afbreekbaar plastic. De suikerbiet, inclusief het loof dat vroeger werd weggegooid, blijkt daarmee nu een nieuwe schat voor de Suiker Unie.
‘De suikerbiet is de nieuwe olie!’, zo vatte directeur Bram Fetter van de Suiker Unie het zelf samen tijdens een lezing over de toekomst van de biet en van zijn bedrijf voor de Commercieele Club Groningen.

Tijdens die lezing gaf directeur Fetter zijn visie op de toekomst van de suikerindustrie in de provincie Groningen. De Suiker Unie in Groningen is een dochterbedrijf van Cosun, dat in Nederland ook nog een fabriek heeft in Brabant. Cosun heeft een omzet van 1,7 miljard euro en heeft er voor gezorgd dat Suiker Unie steeds efficiënter is gaan produceren. In Groningen werkt men nu met 650 mensen, dat waren er recent nog 2500. Bovendien is het energieverbruik sterk verminderd.

‘The Unbeatable Beet’
‘Er zit veel energie in een suikerbiet. Daarom noemen we hem wel ‘The Unbeatable Beet’, zo betoogde Bram Fetter. Zo levert een hectare bieten 368.000 megajoule energie op.
Tot voor kort werd er niets gedaan met het bietenblad, maar in het kader van de Bio Based Economy gaan ze daar nu ook wat mee doen. ‘Dat bietenloof gaan we in Hoogkerk vergisten. Dat levert straks grote hoeveelheden biogas op. Wij verbruiken 100.000 ton grondstoffen per jaar. Daar willen we straks 16 miljoen kubieke meter biogas van maken’, aldus Fetter.
In Hoogkerk zijn de installaties al in aanbouw die gaan zorgen voor de vergisting en voor de productie van het biogas. Dat biogas zal worden opgewerkt tot tien miljoen kubieke meter groen gas van aardgaskwaliteit, en wordt dan in zogenaamde ‘hubs’ toegevoegd aan het leidingennet van de Gasunie. Aldus is het streven naar duurzaamheid een enorme inspirator geworden voor het ontwikkelen van nieuwe technologie. De suikerbiet uit Groningen krijgt daarmee een nieuwe toekomst. ‘Duurzaamheid is een keuze. Maar ook een geloof. Je moet er heilig in geloven. En dat doe ik’, aldus directeur Bram Fetter.

Bron: Daarom Groningen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *