Inzet van smartphones voor een veiliger A Kwartier

A-Kwartier-3202Vanmorgen, 4 december, onder toeziend oog van de Pieten, gaf burgemeester Vreeman  samen met Cor de Lange (Politie Noord-Nederland) en Esther Klaver (voorzitter buurtvereniging A—Kwartier) het startsein voor het MELD-project in het A-Kwartier op het stadhuis.

Er is al lange tijd spraken van overlast en onveiligheid in het A Kwartier. Vooral ’s avonds en ’s nachts veroorzaakt door verslaafden, dealers, tippelprostituees en de klandizie van raam-en tippelprostituees. In 2012  nam deze overlast schrikbarend toe. De gemeenteraad besloot in januari 2013 tot extra maatregelen, waaronder een verhoogd toezicht door politie en stadswachten, persoonsgerichte aanpak van overlastveroorzakers, een samenscholingsverbod en een aangepaste straatverlichting.

Onderzoek door bureau Intraval heeft uitgewezen dat de genomen maatregelen een positief effect hebben gehad op het terugdringen van de overlast. Deze is echter niet verdwenen en nog relatiefhoog in vergelijking met de rest van de stad. Daarnaast kan de intensieve politie-inzet niet op dezelfde manier worden doorgezet.

Vandaag, 4 december start de gemeente Groningen samen met politie en bewoners van het A Kwartier de pilot MELD! In deze pilot, die drie maanden duurt, staan bewoners en ondernemers via een app op smartpbones in directe verbinding met elkaar. Bewoners dienen als oren en ogen van de politie: zij melden incidenten, de politie kan gerichter reageren. Bovendien staan bewoners in direct contact met elkaar, wat onderlinge steun en hulp mogelijk maakt. Zij kunnen ook foto’s maken van een bedreigende situatie, die via de app met de politie wordt gedeeld. De smartpbones geven via GPS de locatie van het incident door: de kans op heterdaad-aanhoudingen wordt verhoogd. ICT-bedrijf CGI is verantwoordelijk voor het achterliggende !CT-systeem van MELD!.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *