De duizendknoop staat bekend als een invasieve exoot die andere planten verdringt en zo een gevaar vormt voor de biodiversiteit. De stengels komen in het voorjaar ook en kunnen toto drie meter hoog worden.
De Japanse Duizendknoop heeft een enorme groeikracht met wortels die wel drie meter lang kunnen worden. Het kan zelfs door funderingen en riolering heen groeien. U kunt zich voorstellen wat een schade dit kan opleveren. Ook verdringt de plant op den duur andere plantensoorten. de hardnekkige onkruiden blijven terugkeren en de universiteit wil er nu voor eens en voor altijd vanaf zijn,
Op het Zernike Complex wordt alles in de strijd gegooid om de Japanse duizendkoop het liefst uit te roeien. De hardnekkige onkruiden blijven terugkeren maar de universiteit, net als velen in Nederland, wil er nu voor eens en voor altijd er van af zijn.
De varkens die de afgelopen jaren de reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop op Zernike in toom hielden, zijn helaas niet teruggekeerd. De woekeraars verdringden inheemse planten die meer ecologische waarde hebben, en door berenklauw kunnen mensen daarnaast brandwonden oplopen. De varkens eten de planten graag, vaak met wortel en al.
Dus nu tijd om de grond te zeven en wordt het plantje er met de hand uitgehaald.
Herken de Japanse duizendknoop
De plant is vrij makkelijk te herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig. De plant heeft holle stengels. In ieder okseltje zit een blad, dit zijn de knopen waar de plant zijn naam aan te danken heeft.
Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen