Joods bejaardenhuis Beth Zekenim Groningen onthult Stolpersteine van weggevoerde en vermoorde bewoners WOII

Vanmiddag, 2 mei, zijn bij het  voormalige Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in de Schoolholm in de binnenstad van Groningen in aanwezigheid van burgemeester Koen Schuiling 38 Stolpersteine onthuld. De onthulling vond plaats op het vernieuwde voorplein. Zwarte stenen waarin de struikelstenen goed zichtbaar zijn. De onthulling vond plaats in het bijzijn van vele nabestaanden en afgevaardigden uit de Joodse gemeenschap. 

Alle foto’s van de middag: klik hier

Een initiatief van Woldring Verhuur die allen die hiervoor hun bijdrage hebben geleverd bedankte. De plaquette en de richting van de stenen is na ontwerp van kunstenaar Olga Wiese.

Burgemeester Koen Schuiling ging in op de geschiedenis van het gebouw en hoe zieke bedlegerige joden vanaf het Zuiderdiep in vrachtwagens en bussen werden afgevoerd met de dood als gevolg. Verschrikkelijk en niet te bevatten. Wat belangrijk is dat de verhalen verteld blijven worden zeker gezien de ontwikkelingen om ons heen. Het verderf niet toelaten binnen onze normen. Dit nooit meer maar de burgemeester weet net als ons allen wat moet ik en wij er van zeggen en het werd muisstil.

In het voormalige bejaardentehuis Beth Zekenim konden ouderen uit de Joodse gemeenschap hun oude dag doorbrengen in hun eigen omgeving. Hoewel velen van hen slecht ter been of ernstig ziek waren, zijn alle bewoners en medewerkers van het tehuis in 1943 afgevoerd naar het doorgangskamp Westerbork en vervolgens naar de concentratiekampen.

Joop Woldring trok de vergelijking Amsterdam het Anne Frank Huis, Groningen het Beth Zekenim. Een pand dat voor altijd moet blijven bestaan om de verhalen te kunnen vertellen wat de gevolgen zijn van menselijk gedrag door hun de namen af te nemen en vervolgens hun van het leven te beroven.  Dat moet iedere Groninger en de bezoekers aan Groningen weten. De Joodse Folkingestraat kent nog veel sporen van hun vroegere bewoners.

Vrijwillige onderzoekers
Het gebouw kwam in 2016 in handen van Woldring Verhuur Groningen. Nadat het gebouw in bezit kwam van de woningverhuurder, werd het de nieuwe eigenaar pas duidelijk welk verleden het gebouw met zich meenam. Daarom heeft het bedrijf zich voorgenomen om er alles aan te doen om de historische waarde intact te houden. In samenwerking met Synagoge Groningen en met de bezielende medewerking van de vrijwilligers van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen is  uitgebreid onderzoek gedaan naar de schrijnende verhalen en de identiteit van alle bewoners van Beth Zekenim. Dit leverde uiteindelijk 38 namen op die vandaag 2 mei zijn uitgesproken. De vrijwilligers van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen hebben inmiddels contact gezocht met de nabestaanden van de vermoorde Joodse bejaarden. Velen van hen hebben reeds te kennen gegeven bij deze presentatie aanwezig te willen zijn.

Gedenkstenen


Stolpersteine, of struikelstenen, zijn gedenkstenen die worden geplaatst op de trottoirs en voor de huizen van de mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze betonnen stenen van 10 x 10 cm hebben op de kop een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van sterven zijn gestanst. Door heel Europa liggen inmiddels meer dan 70.000 stenen en daar komen dus 38 stuks bij op Schoolholm in Groningen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *