Joost Oomen nieuwe stadsdichter van Groningen

oomenJoost Oomen is de nieuwe stadsdichter van Groningen. Dat maakte wethouder Dig Istha bekend op 31 januari, aan het einde van de Groningse Poëziemarathon. Oomen is tot stadsdichter benoemd voor 2013 en 2014.

 

 

Joost Oomen is de zesde die het ambt van stadsdichter in Groningen voor twee jaar gaat vervullen. Hij volgt daarmee Stefan Nieuwenhuis op. Groningen heeft als toonaangevende letterenstad een stadsdichter om poëzie onder de aandacht te brengen. Daarnaast heeft de stadsdichter een verbindende functie binnen de literaire wereld in de stad.

Joost Oomen
Joost Oomen (1990) was in 2010-2011 huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. De gedichten die hij in die periode schreef werden verzameld in de bibliofiele uitgave Vliegenierswonden, die binnen een half jaar uitverkocht raakte. Als RUG-dichter zette hij zich in om poëzie in de publieke ruimte te brengen door een poëzie-stoepkrijtactie te organiseren. Hij won in december 2011 het Hendrik de Vriesstipendium. Zijn officiële debuut ‘De Stort’, is als deel zes in de Hendrik de Vries-reeks verschenen in december 2012 bij Uitgeverij Passage. Joost Oomen trad op in heel Nederland, waaronder in het voorprogramma van Spinvis en op het Crossing Border Festival. Ook maakte hij een voorstelling met klassieke muzikanten voor Dichters in de Prinsentuin.

Jury
De benoemingscommissie bestond uit:
– Joep van Ruiten, hoofd kunstredactie Dagblad van het Noorden, literatuurrecensent
– Pauline Sparreboom, huisdichter van de RUG
– Evelien Hopma, bestuurslid SLAG

Uit de negen inzendingen droeg de jury Joost Oomen (1990) voor als winnaar. Een citaat uit het juryrapport: “De beoordeelde gedichten van Joost Oomen hebben een hoog poëtisch gehalte. Het werk is expressief en sprankelt. De onderwerpskeuze is eigentijds, waarbij Oomen originele beelden gebruikt. Zijn manier van voordragen staat garant voor een levendigheid die bij de stad Groningen past.”

Begrafenissen
De stadsdichter zal jaarlijks zes tot acht gedichten produceren, verspreid over het jaar, die gepubliceerd worden in De Gezinsbode. Daarnaast zal hij samenwerken met de Bibliotheek Groningen, bijvoorbeeld met een wekelijks spreekuur. Een derde functievereiste is het voordragen van een gedicht bij begrafenissen van mensen zonder nabestaanden.

Bron en Foto: Gemeente Groningen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *