In de strijd tegen armoede wordt op verschillende manieren ingezameld voor hen die in armoede leven. Zo ook door de medewerkers van de diensten van de gemeente Groningen. Vanmiddag overhandigde de sportief geklede wethouder Dig Isha onder de kerstboom om de Grote Markt symbolische een kerstpakket uit aan de voedselbank in een gezellige kerstsfeer met de Kerstman en onder muzikale begeleiding van draaiorgel de Pronkjewail.
Medewerkers kunnen ervoor kiezen om het hele pakket, dan wel, een kleiner doosje te vullen. Dit kunnen spullen zijn uit het pakket, maar sommige medewerkers putten ook uit hun eigen voorraadkast of doen speciaal boodschappen om het doosje te vullen.
Deze symbolische overhandiging loopt vooruit op de echte overdracht van de kerstpakketten op 07 januari 2014.
Armoedegrens
Het SCP hanteert bij de armoededefinitie het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Daarbij wordt behalve naar de eerste levensbehoeften ook gekeken naar uitgaven voor bijvoorbeeld recreatie.
Het niet-veel-maar-toereikendcriterium ligt 50 (alleenstaande) tot 110 euro (paar met twee kinderen) hoger dan de lage-inkomensgrens die het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert.
Waar is armoede?
De meeste arme Nederlanders wonen in de grote steden. In Amsterdam is 15,4 procent van de bevolking arm, in Rotterdam 14,9 procent en in Den Haag en Groningen 14 procent. Ook in Zuid-Limburg zitten relatief veel mensen onder de armoedegrens; in Vaals 13,7 procent en in Heerlen 13 procent.
De armste wijk van Nederland ligt in Leeuwarden. In Heechterp-Schieringen, in het oosten van de Friese hoofdstad, is 25,6 procent van de inwoners arm. Rotterdam heeft de meeste arme wijken.
Foto’s: Siebrand Wiegman