Vandaag en morgen een symposium in de Martinikerk in Groningen de energietransitie. Het algemene doel van de eerste dag van het symposium is om stil te staan bij de rol van het Noordzeegebied bij het versnellen en opschalen van de energietransitie en het realiseren van CO2-neutraliteit in 2050. De opening werd verricht door Koning Willem Alexander.
Kan de Noordzeeregio een toonaangevend voorbeeld worden van de integratie van energiesystemen in de wereld voor de wereldwijde energietransitie? De belangrijkste ingrediënten voor een dergelijk standpunt lijken aanwezig te zijn, maar kunnen we een gezamenlijke Europese strategie creëren om het waar te maken? Is de regio Geschikt voor 55?
Specifieke offshore-uitdagingen zullen worden aangepakt vanuit verschillende perspectieven van belanghebbenden, zoals hoe duurzame energie-elektronen en -moleculen te integreren; hoe de koolstofvrije energiewaardeketens op te schalen en kosteneffectief te maken; hoe (gezamenlijke) energiesysteeminnovaties te stimuleren; en welke samenwerking en beleid en maatregelen zijn daarvoor nodig?
Op de tweede dag van het symposium zullen experts de verschillende regionale Hydrogen Valley-initiatieven bespreken die zich in de hele Europese Unie en elders ontwikkelen. Wat hebben de verschillende initiatieven gemeen en waar verschillen ze? Daarnaast wordt besproken hoe dubbel werk en onnodige concurrentie kunnen worden voorkomen en hoe in plaats daarvan synergieën kunnen worden bereikt door intensivering van de samenwerking. Veel vertegenwoordigers van Hydrogen Valleys en betrokken belanghebbenden zullen hun praktische ervaringen delen, zoeken naar modaliteiten om wederzijdse belangen op elkaar af te stemmen en duurzame grensoverschrijdende allianties te creëren.
Foto’s: Jan Hendrik van der Veen