Krijgen fietsers eindelijk voorrang op de Eikenlaan?

groningen-selwerd-eikenlaan-oversteek-1Schoolsluiting, ‘adviesstructuur’ en kindermishandeling in commissies
Drie vergaderingen van commissies Groningse gemeenteraad op woensdag 20 januari

De sluiting van basisschool De Expeditie, het bestemmingsplan voor het Hoofdstation, de nieuwe sportplannen van het college en de nieuwe adviesstructuur voor het zogeheten sociaal domein. Dat zijn een aantal onderwerpen die woensdag 20 januari aan de orde komen in commissies van de gemeenteraad van Groningen.

De nieuwe sportplannen en de nieuwe adviesstructuur sociaal domein staan op de agenda van de commissie Onderwijs en Welzijn die om 14.00 uur begint. Dat is de uitgestelde vergadering die vanwege de ijzel op 6 januari niet door ging. De sluiting van De Expeditie in Beijum komt om 16.30 uur aan de orde in de commissie Werk en Inkomen. ’s Avonds om 20.00 uur is de commissie Beheer en Verkeer over onder meer het bestemmingsplan voor het Hoofdstation. Deze vergaderingen zijn openbaar en ook thuis online live te volgen via groningen.nl/gemeenteraad.

Wachtlijst onderzoek kindermishandeling
In het concept ‘Meerjarenpogramma Sport en Bewegen 2016-2020’ staan de plannen van het college om samen met inwoners, sportverenigingen, sporters en kennisinstellingen Stadjers in beweging te krijgen. “Met het programma komen we tegemoet aan de wensen van de Sportkoepel Groningen”, aldus B&W. Verder gaat het in de commissie Onderwijs en Welzijn op verzoek van GroenLinks en de Stadspartij over kindermishandeling. De Stadspartij wil bijvoorbeeld met de andere fracties in gesprek over de wachtlijst bij Veilig Thuis Groningen, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Volgens de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg heeft Veilig Thuis Groningen een wachtlijst van 80 zaken voor onderzoek van kindermishandeling. Crisiszaken worden wel direct onderzocht.

Adviesstructuur
De raadsleden in deze commissie kunnen verder hun mening geven over de nieuwe adviesstructuur voor het zogeheten sociaal domein zoals het ouderen- en gehandicaptenbeleid. De nieuwe structuur volgt op het besluit van de gemeenteraad om te stoppen met de adviesorganen Ouderenraad, de Adviesraad voor het Gehandicaptenbeleid en het WMO Platform. De kern van de nieuwe structuur is een stedelijk netwerk met deskundigen. Hiernaast worden organisaties en individuele burgers uitgenodigd mee te doen als deskundige of belanghebbende. Op de gemeentelijke website moet een digitaal platform komen: Stadadviseert.

De voorgenomen sluiting van De Expeditie in Beijum is één van de onderwerpen in de commissie Werk en Inkomen. Schoolbestuur O2G2 wil de school per 1 augustus sluiten. Formeel mag de gemeente de school in stand houden en weer optreden als schoolbestuur. B&W stellen voor dat niet te doen. Deze commissie bespreekt ook de evaluatie van de koopzondag. Die bestaat sinds december 2014 in Groningen om de levendigheid in de stad te vergroten. En dat is gelukt, blijkt uit onderzoek onder bezoekers, ondernemers en omwonenden. Er is merkbaar meer te doen in de stad, het is drukker en het is gezelliger.

Vertrouwen
Verder praat de commissie over de conceptvisie van het college op wat de gemeentelijke ‘inkomensdienstverlening’ heet. Dan gaat het bijvoorbeeld over de verstrekking van bijstandsuitkeringen. B&W willen onder het motto ‘Een vertrouwd gezicht’ meer uitgaan van vertrouwen in klanten en meer rekening houden met individuele omstandigheden.

Helperzoomtunnel
’s Avonds om 20.00 uur debatteert de commissie Beheer en Verkeer over onder meer het voorontwerp bestemmingsplan voor het Hoofdstation. Een nieuw bestemmingplan is nodig om de geplande busonderdoorgang, fietsonderdoorgang, ondergrondse fietsenstalling en zuidentree mogelijk te maken. Met deze veranderingen is de gemeenteraad begin vorig jaar al akkoord gegaan. Verder gaat het op verzoek van de PvdA en de Partij voor de Dieren over de te bouwen Helperzoomtunnel en het inrichtingsplan Helpman-Coendersborg als gevolg van de Aanpak Ringweg Zuid. De PvdA wil het bijvoorbeeld hebben over de participatie van betrokkenen. De tunnel in het verlengde van de Helper Brink richting Europapark vervangt de huidige spoorwegovergang op de Esperantostraat.

Mobiele fietsenstalling Korenbeurs
Participatie komt eveneens aan de orde als het op verzoek van de PvdA en de SP ook over de fietsprojecten in de stad gaat. Zo worden de zogeheten Slimme Routes naar Zernike verbeterd (met mogelijk voorrang voor fietsers bij de drukke oversteek op de Eikenlaan), komen er nieuwe fietspaden in Paddepoel en komt er een mobiele fietsenstalling bij de Korenbeurs omdat er vooral op zaterdag op de Vismarkt veel fietsen staan.

3 gedachten over “Krijgen fietsers eindelijk voorrang op de Eikenlaan?

  1. Het is niet te hopen, omdat het verkeer dan hopeloos vast komt te staan op de Eikenlaan.
    Hulpverlenende diensten moeten een andere route nemen welke ongunstigger is, tenzij ze een zee aan tijd hebben wat zeer onwaarschijnlijk is.
    Rondweg is geen goede optie omdat er niet een op of afrit is naar iedere wijk.
    Ik hoop dat de Groninger verkeers planologen het nu eens goed overdenken eer ze daar een verkeerschaos creeren.
    Ondertunnel dat stukje en het hele probleem is opgelost.
    De gemeente smijt toch graag geld over de balk voor een forum en kabelbaan, dan kan er toch zeker wel wat vanaf voor fietstunneltje?

  2. Ik hoop niet dat de fietsers voorrang krijgen..de slimme route is helemaal niet zo slim als het klinkt, gewoon weer afschaffen.. laat de studenten gewoon keurig via de zonnelaan of de morgensterlaan fietsen en zich vooral aan de verkeersregels houden , dan gebeuren er ook minder ongelukken , en het park kan dan weer door de buurtbewoners veilig bereikt worden zonder te moeten rennen met het oversteken van het fietspad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *