Het kunstwerk Passage voor de Vensterschool Koorenspoor wordt gerenoveerd in opdracht van CBK Groningen. Het kunstwerk van Annelies Dijkman was oorspronkelijk bedoeld voor vijf jaar, maar het CBK wil Passage graag behouden. Op 29 juli is gestart met de renovatiewerkzaamheden die zo‘n twee à drie weken gaan duren.
In 2006 realiseerde kunstenaar Annelies Dijkman in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Groningen het kunstwerk Passage voor de Vensterschool Koorenspoor aan de Molukkenstraat. Het werk van Dijkman bestaat uit 49 glasplaten die zij aanbracht in de droogloop, ontworpen door DAAD Architecten. Elke plaat bevat een fragment van de wereldkaart, telkens zo’n drie à vier landen. In totaal bevat het kunstwerk 175 landen, alle lid van de Verenigde Naties. Ook Aruba en Curaçao zijn vertegenwoordigd. Bij mooi weer projecteert de zon de fragmenten van deze landen op de grond.
Kleurvlekken
Het kunstwerk Passage brengt kinderen op een speelse manier in aanraking met beeldende kunst. Ze kunnen de kleuren door de spelingen van het licht ervaren. Misschien herkennen ze een land, misschien zien ze alleen kleurvlekken. Het laat zien dat de wereld groter is dan hun schoolplein, maar hoe die wereld er uitziet, is aan hun verbeelding.
Restauratie
Door invloeden van het weer is het kunstwerk toe aan restauratie. Die vindt de komende weken plaats in overleg met de kunstenaar. De glasplaten en het hout van de droogloop worden vervangen. Ook de helling wordt veranderd, zodat het werk weer tien jaar te zien kan zijn.
Koorenspoor
Vensterschool Koorenspoor is een breed samenwerkingsverband van instellingen in de Groninger wijken De Hoogte, de Indische buurt, Selwerderwijk-Zuid en de Korrewegwijk. In het park aan de Molukkenstraat biedt het gebouw onderdak aan basisschool Karrepad, naschoolse opvang en kinderdagverblijf Merdeka en peuterspeelzaal Robbedoes.
Bron: Gemeente Groningen