Tijdens bevrijdingsdag 2000 een Leopard gevechtstank in de Folkingestraat in het centrum van Groningen. Een type tank waarover Oekraïne de beschikking wil hebben waarmee vertraging op verdediging overwicht kan worden gecreëerd op het slagveld. Vrede is nog ver uit zicht. Inmiddels hebben landen toestemming gegeven de Leopard 2-tanks te verstrekken aan Oekraïne en is het afwachten wat de Russische reactie zal zijn.
Leopard 2A6-gevechtstank
De Leopard 2A6 is een zware gevechtstank bedoeld om bij een aanval, vertraging of verdediging overwicht te creëren op het slagveld.
De tank weegt 60 ton. Nederland least 18 gemoderniseerde tanks van Duitsland.
De Leopard is zwaar gepantserd en heeft een 120mm-kanon. In combinatie met hoogwaardige kinetische energiemunitie kan de tank
hiermee met grote precisie (pantser)voertuigen bestrijden tot op ruim 4 kilometer.
Dankzij zijn gestabiliseerde kanon en richtmiddelen kan rijdend worden gevuurd.
gewicht: 59.900 kilo (gevechtsklaar) motor: 46 liter diesel V12 biturbo, snelheid: 68 kilometer (op de weg) actieradius: 340 kilometer (openbare weg), 220 (terrein) waden: 1,20 meter (waden), 2,25 (diepwaden) bemanning: 4 (commandant, bestuurder, schutter, lader)
Nederland heeft geen tanks, maar leaset achttien Leopard 2-tanks van Duitsland. Tegen internationale media in Brussel zei Rutte eerder dat dat ook betekent dat Nederland die tanks kan kopen en desnoods weggeven. Als dat zinvol zou zijn om samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, aldus de premier.
‘Het laatste schot’
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2A6-gevechtstanks, waarvan er 60 nog in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd. Slechts enkele weken later, op 18 mei 2011, klonk het laatste schot van een Nederlandse Leopard-tank op militair schietterrein Bergen-Hohne in Duitsland.
Bron: Defentie