Vandaag, 8 maart, voorafgaand aan de uitreiking van Aletta Jacobsprijs, ontving Rector Magnificus Elmer Sterken Lilianne Ploumen op het Universiteitsmuseum aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen. Onder de indruk van de prachtige collectie en na een aantal interviews opende zij de vernieuwde Aletta Jacobskamer welke vanaf vandaag officieel is toegetreden tot het landelijk Cannonnetwerk. alle foto’s: klik hier
De officiële openingshandeling was het uitbrengen van een stem op de kamer van een vrouw die zich al vroeg sterk maakte voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen. In 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorster werd toegelaten aan een hbs.
Een drukke dag in Groningen en onder de indruk om even stil te staan bij de momenten en je te realiseren dat er nog veel werk aan de winkel is wereldwijd als het gaat om ongelijkheid.
Elisabeth Maria Josepha (Lilianne) Ploumen (Maastricht, 12 juli 1962) is een Nederlandse politica. Sinds 23 maart 2017 is zij lid van de Tweede Kamer. Van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 was Ploumen minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Eerder was ze partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA).
Ploumen is dochter van een katholieke melkboer; haar ouders stemden KVP. Tussen 1974 en 1980 volgde Ploumen het Atheneum-A aan het Henric van Veldeke College in Maastricht. Vervolgens studeerde zij tussen 1980 en 1988 Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Tijdens haar studie werkte ze als sociaal cultureel werker in Rotterdam-Crooswijk. Sinds 1983 werkte ze bij het Instituut voor Psychologisch Marktonderzoek, eerst als medewerkster bij de afdeling statistiek en sinds 1985 als projectleidster onderzoek. Na haar studie werkte ze nog twee jaar bij het IPM. In die tijd was ze ook voorzitter van de ondernemingsraad van IPM.
She Decides
Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten richtte Ploumen begin 2017 als demissionair minister het steunfonds She Decides op. Dit is een internationaal fonds voor veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen en werd gelanceerd als antwoord op de verwachte effecten van de herinvoering door Trump van de Mexico City Policy (ook wel Global Gag Rule), een maatregel die verbiedt dat Amerikaanse overheidsgelden door organisaties worden gebruikt om wereldwijd abortussen uit te voeren. Zowel nationaal als internationaal kreeg de oprichting van het fonds steun. Op 2 maart 2017 vond er in Brussel een internationale conferentie plaats waarop 181 miljoen euro bijeengebracht werd. Het kabinet-Rutte II steunde met 10 miljoen euro.
Bron: Wikipedia – Foto’s: Jan Hendrik van der Veen– FocusGroningen