Máxima, hoe vertelt u dit later aan uw kinderen?

maxima

foto ©galerie mooiman

Galerie MooiMan schrijft open brief aan Koningin Maxima

In mei 2013 heeft u van galerie MooiMan het boek ‘Asylum’ ontvangen. Tijdens deze zeer korte ontmoeting in Groningen, uw eerste tocht door Nederland als Koningin, kon ik u in een paar woorden uitleggen waar het boek over ging: Rusland, LGBT en mensenrechten. Voor u was dat snel voldoende en knikte u bevestigend naar mij. Het boek maar ook de boodschap leek te zijn overgekomen. Ik voelde me trots.

Maar mijn twijfel slaat echter de laatste tijd stevig toe. Want ik vraag mij af of u dit boek, wat als onderdeel van de maatschappij kritische expositie ‘Queerussia: the hidden (p)art’, officieel onderdeel van het Nederland Ruslandjaar 2013 en door ons als galerie is uitgegeven, wel gelezen heeft. Ik vermoed namelijk van niet.

Het boek vertelt in woord en beeld de schrijnende verhalen vastgelegd door de gevluchte Russische fotograaf Alexander Kargaltsev over jonge, getalenteerde studenten uit Rusland die vanwege de homofobe wetgeving en aanhoudend terreur hun moederland hebben moeten ontvluchten. Het boek is aangevuld met statements van o.a. Boris Dittrich, Peter Rehwinkel en directeur COC Nederland Koen van Dijk die hier, in groot contrast tot het land waar u samen met uw man vanwege de Olympische Winterspelen naar afreist, vrij hun mening hebben kunnen geven over LGBT rechten in Rusland.

Met een aantal jaren – sneller dan u denkt – zijn uw kinderen net zo oud als deze studenten. U en uw echtgenoot hebben kunnen genieten van een vrij studentenleven. Maar hier gaat het om Russische studenten die tijdens hun studie in hun land vernederd, gepest, aangevallen, niet door politie of geen enkele overheid geloofd werden, niet alleen angstig maar zelfs suicidaal waren en tenslotte tijdens hun stage een besluit namen om niet meer terug te keren naar hun land louter en alleen vanwege hun seksualiteit. ‘Een duivelsdilemma’, zoals Erwin Olaf dat omschrijft. 

Om het gevoel van vluchteling te zijn, alles achter te moeten laten, te versterken, heeft fotograaf Alexander Kargaltsev de personen in het boek naakt gefotografeerd. Als de naakte waarheid die niets meer maar dan ook niets anders kan en wil verhullen wie je bent en hoe je staat in het land van belofte. Een land waar je eindelijk jezelf kan zijn maar waarvoor je een enorm groot offer hebt moeten brengen door nooit meer terug te kunnen keren naar je eigen land, je familie, je vrienden, je basis. Voor zoiets is veel, erg veel moed nodig en daarvoor kunnen we vanuit een vrij land als Nederland alleen maar respect voor hebben. In Rusland zijn er nog talloze van deze jonge mensen die dagelijks deze problemen tegen komen, die deze stap niet durven maar ook niet kunnen maken vanwege homofobe wetgeving die verbiedt jezelf te kunnen zijn. Echter met elk signaal waarmee wij LGBT rechten in Rusland zichtbaar ondersteunen, een hart onder de riem steken naar deze onderdrukte groep van de Russische samenleving, is van groot belang. Dus ook met uw hulp als Koningin maar ook als moeder van drie opgroeiende kinderen. 

petitieIk hoop en vraag u daarom met klem ook namens een groot deel van de Nederlandse bevolking waaronder de meer dan 38.000 ondertekenaars van de petitie van het COC Nederland het volgende. Neem nog een avond de tijd deze week om het boek ‘Asylum’, de persoonlijke verhalen die daarin staan, tot u te nemen. Bespreek het met uw echtegnoot, uw vrienden, kijk vooruit hoe u dit straks aan uw kinderen zal moeten uitleggen en kies daarna een vorm waarin u uw statement kan en durft te maken. Ook u wens ik daarbij veel moed.

Sandro Kortekaas & Jan van Stralen, galerie MooiMan male-art, 365 dagen PRIDE per jaar.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *