Meer groen in de Hagedisstraat in Paddepoel  | Bijdrage voor klimaatadoptie

De Groninger wethouder Mirjam Wijnja stroopte de handen uit de mouwen vanmorgen in de Hagedisstraat in de Groninger wijk Paddepoel. Er werd groen geplant. De noodzakelijke vervanging van bomen is hier breder opgepakt.

Er is een parkeerstrook verwijderd, er komt meer groen, de ondergrond is aangepakt zodat de bomen beter kunnen groeien en er meer ruimte is voor hemelwateropvang. Via groot onderhoud is hiermee een bijdrage geleverd aan oplossingen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, hittestress.

Wethouder Mirjam Wijnja: “Door de klimaatverandering krijgen we te maken met hogere temperaturen maar ook met hevige regenbuien. In de openbare ruimte moeten we hier rekening mee houden. Daarnaast staat de biodiversiteit onder druk. Dit heeft gevolgen voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Dit doen we samen met de bewoners van de straat.”

In afstemming met bewoners van de Hagedisstraat is gekeken hoe naast het vervangen van bomen de leefomgeving verbeterd kon worden. Via groot onderhoud wordt op deze manier een bijdrage geleverd aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. Hiermee loopt de Hagedisstraat voorop in Groningen. Wethouder Wijnja plantte op 1 december een boom in deze straat.

De gemeente Groningen wil een meer flexibeler vorm van beheer en onderhoud met meer ruimte voor maatwerk. Dit alles in overleg met bewoners. Doel is het slimmer inzetten van groot onderhoud om zo beter in te spelen op maatschappelijke opgaves zoals klimaatadaptatie en biodiversiteit. Meer groen is minder hitte, betere opvangmogelijkheid van water en meer diversiteit in beplanting.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Eén gedachte over “Meer groen in de Hagedisstraat in Paddepoel  | Bijdrage voor klimaatadoptie

  1. Blij dat er weer bomen terug geplaatst worden in de Hagedisstraat, er zijn al zoveel bomen uit straten verdwenen waar geen boom voor terug geplant word en dat voor een gemeente die groen zo hoog in het vaandel heeft.
    Bomen zijn bij uitstek het middel om de opwarming tegen te gaan.
    Vooral in een versteende omgeving als een stad zijn ze eer belangrijk om de warmte een beetje te beteugelen.
    Groningen was een van de heetste steden van Nederland.
    Het Sontplein haalde 49 graden volgens de site van Sikkom. Dit was, als er bomen op de parkeerplaats hadden gestaan, veel minder heet geweest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *