Minister Wiebes geeft startsein bouw stikstofinstallatie nabij Zuidbroek

Vandaag, maandagmiddag 9 maart, heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het startsein gegeven voor de bouw van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek. De nieuwe installatie is een essentiële bouwsteen van de kabinetsplannen om de gaswinning versneld af te bouwen en zal medio 2022 in gebruik worden genomen. De minister gaf het startsein samen met Gasunie CEO Han Fennema, Commissaris van de Koning in Groningen René Paas, burgemeester Midden-Groningen Adriaan Hoogendoorn en vertegenwoordigers van de aannemers Air Products en Visser & Smit Hanab / A.Hak Leidingbouw.

De installatie zorgt er voor dat de gaswinning in Groningen al in 2022 niet meer nodig is. In een stikstofinstallatie wordt stikstof uit de lucht gehaald en vermengd met het hoogcalorische buitenlandse gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als Groningengas en is het geschikt voor huishoudens en bedrijven. Zuidbroek maakt vanaf de ingebruikname medio 2022 een reductie mogelijk van het Groningengas van ongeveer 7 miljard kuub per jaar.

Gaswinning vanaf medio 2022 naar nul

In 2018 besloot het kabinet de gaswinning in Groningen de komende jaren versneld af te bouwen naar nul. Om de afhankelijkheid van Groningengas te verminderen importeert Nederland meer gas vanuit het buitenland. Dit gas heeft echter een andere samenstelling. Daarom bouwt Gasunie Transport Services een nieuwe stikstofinstallatie bij het Groningse Zuidbroek naast de bestaande stikstofinstallatie. Eind 2019 verhoogde GTS de capaciteit van zijn stikstofmengfaciliteit in Wieringermeer, waardoor de Groningse gasproductie met 5 miljard m3 kon worden verlaagd.

Han Fennema, CEO Gasunie: ‘Wij zetten ons maximaal in om het einde van de gaswinning in Groningen te helpen versnellen. Deze installatie is daarbij een noodzakelijke maatregel om al vanaf 2022 geen gas meer uit het Groningenveld nodig te hebben voor de leveringszekerheid.’

 

De stikstofinstallatie bij Zuidbroek zal worden gebouwd door het Amerikaanse Air Products. De installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur. Deze capaciteit is ruim 10 keer groter dan de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek. Het stikstofmengstation is gegund aan een joint venture van Visser & Smit Hanab en A.Hak Leidingbouw.

Tekst gaat door onder de foto’s:
Uitgebreide reportage Jan Hendrik van der Veen: klik hier 
Uitgebreide reportage FocusGroningen: klik hier

 

Animatie uitbreiding stikstofinstallatie Gasunie Zuidbroek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *