Moordzaak Baflo, de laatste dag

rechtbankDe derde en tevens laatste dag van de ’rechtszaak van de Baflo- moorden’ stond vandaag in het teken van het requisitoir van de Officier van Justitie en van de verdediging van de 27-jarige Alasam S. De zitting begon om exact half tien met een nauwkeurige beschrijving van het drama wat zich afspeelde in Baflo op 13 april 2011.

De laatste dag baflo.
De derde en tevens laatste dag van de zitting van de Baflo-moorden stond vandaag in de rechtbank in het teken van het requisitoir van de Officier van Justitie en van de verdediging van de 27-jarige Alasam S. De zitting begon om exact half tien met een nauwkeurige beschrijving van het drama wat zich afspeelde in Baflo op 13 april 2011. Officier van Justitie Oebele Brouwer stipte de schok aan die deze afschuwelijke gebeurtenissen teweeg hebben gebracht.

Vermoord.
Tijdens zijn requisitoir waren 112-meldingen te horen van een buurman: “Een man in de hal…. iemand vermoord, met een brandblusser…” Renske Hekman lag op dat moment in een plas bloed op de grond. Zij overleed na negen maal te zijn geslagen met de bijna 18 kilo wegende brandblusser. Haar schedeldak en de schedelbasis brak ze op meerdere plaatsen. Ook brak ze, omdat ze zich duidelijk afweerde, haar beide polsen en haar pink.

Opname meldkamer.
In een opname uit de meldkamer hoort men in de zittingszaal de stem van Dick Haveman (de nabestaanden gaven toestemming zijn stem nog eenmaal te laten horen). Hij vroeg in die opname aan zijn collega van de politie of hij nog iets moet doen en vertrekt na het gekregen signalement van S. op weg. De officier van Justitie Brouwer (Officier van Justitie Eric van Sloten werd onwel tijdens de zitting) noemde dat er sprake was van voorbedachte rade omdat S. zich had kunnen bedenken voor hij Renske van het leven beroofde. “Hij wist wat hij deed en was zich daar bewust van.” “Hij had de gelegenheid en de tijd om te beseffen wat hij deed.” Hij behandelde het doodschieten van Dick Haveman. “Ook toen had S. de tijd en de mogelijkheid te bedenken wat hij deed.” Agent Dick Haveman werd in zijn mond en borst geraakt wat massaal bloedverlies en functieverlies heeft veroorzaakt in beide longen waardoor hoofdagent Haveman is overleden.

Herdenking_Politie-51

 

“Laat vallen!”
Ook schoot S. op een omstander en raakte hem twee keer in zijn been. S. vuurde alsnog op een omstander, die zijn garage invluchtte. Geluidsfragmenten waren hoorbaar in de zittingszaal van agenten vlakbij de verdachte. Duidelijk hoorbare schoten en schreeuwen: “laat vallen! Laat vallen!” Een agent verklaarde dat hij S. aankeek en dacht: ‘Het is hij of ik.’ De agenten merkten dat het pistool in de hand van S. leeg was. Ze gingen hem te lijf met pepperspray. Daarbij gaf S. een agent met het pistool een klap op het hoofd. Poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel.

Het middel en de kwaal.
Het OM stelde dat het middel Paroxetine geen rol speelde bij dit drama. Of S. vlak voor het drama meer van het middel was gaan slikken –op voorschrift- is niet meer na te gaan. Ook over het rapport van de door de verdediging ingehuurde deskundige Ben Takkenkamp was hij zeer kort: “Er zijn in de afgelopen jaren géén paranoïde, psychotische verschijnselen bij S. waargenomen ondanks forse druk waar hij vanwege zijn steeds weer spaak lopende asielprocedure onder functioneerde. S. is volledig toerekeningsvatbaar voor zijn daden. Twee moorden en twee pogingen daartoe.” Geen TBS als eis dus. Levenslang. De aller- zwaarste sanctie voor dit soort delicten. Opluchting bij de nabestaanden. De ouders van Renske gaven vorige week tijdens de zitting al te kennen geen wroeging te hebben jegens S.

Juist wél ontoerekeningsvatbaar.
Na de middag volgde de verdediging van S. door Mr. Mathieu van Linde. Drie uren lang verdedigde hij zijn cliënt waartegen levenslang was geëist kort voor de middag. Van Linde pleitte voor ontslag van rechtsvervolging voor S. Zijn cliënt zou juist volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Hij zou ten tijde van de daden in een psychose verkeren, last hebben van stemmen in zijn hoofd. Omdat, zo stelt de raadsman, de medicatie van S. in de afbouwfase was ten tijde van het plegen zou S. juist een psychose hebben gekregen. Hij noemde een aantal situaties waarbij de vrije wil van S. ontbrak tijdens zijn daden. “Het handelen in een psychose is niet uit vrije wil”.

Renske was geschenk.
Hij pleitte voor vrijspraak maar ziet in dat dat niet een optie is. Hij noemde levenslang inhumaan. De terugkeerkans is daarbij nihil. Levenslang is in Nederland ook echt levenslang. Vandaar dat Van Linde gaat voor een kortere straf met een ambulante behandeling voor zijn cliënt. Alasam S. verklaarde in zijn laatste woord dat Renske voor hem een geschenk uit de hemel was en hij zonder haar niets meer op deze aardbol te zoeken had. Hij noemde dat zijn schoonouders de fijnste schoonouders waren en hij bedankte iedereen die hem vanaf 2001 (toen hij in Nederland kwam) had geholpen en gesteund. Tegen de nabestaanden van Dick Haveman zei hij dat hij dit niet had gedaan als hij normaal was geweest(duidend op zijn ontoerekeningsvatbaarheid).

Alasam S. eindigde met de woorden: “Ik ben niet zo’n slecht mens.”

De rechtbank doet uitspraak op 5 maart aanstaande.
Meer van de rechtbank op http://karinsmalbil.com/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *