Muntvlindertje

natuur-vlinders-muntvlinder-1Het muntvlindertje (Pyrausta aurata) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Crambidae, de grasmotten. De muntvlinder lijkt veel op het Purpermotje (Pyrausta purpuralis).

Dit vlindertje komt verbreid voor in Europa, Afrika en Azië. Men vindt ze, meestal in talrijke mate, terug op zonnige plaatsen zoals droge weidegronden en grasvelden. In Nederland komt de soort lokaal voor.

Het is met een spanwijdte van 10 tot 15 millimeter een zeer klein vlindertje. De vlinder lijkt sterk op de Pyrausta purpuralis, een net iets groter vlindertje. Zie de externe links voor een determinatiesleutel.

De waardplant van het muntvlindertje is zoals de naam al doet vermoeden munt. De vliegtijd vlinder is van eind april tot eind september. Het muntvlindertje vliegt in twee overlappende generaties per jaar van april tot september.

De rups is donkergroen met zwarte vlekken en leeft op wild kattenkruid (Neparia cataria) en andere geurige lipbloemigen zoals citroenmelisse (Melissa citronalis). De rupsen uit de tweede generatie overwinteren op deze planten en verpoppen zich nadien in een spinsel in de grond.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *