Tijdens de Nationale Herdenking vandaag op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in ons Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
Vanmorgen om 9.00 uur werden de eerste kransen gelegd bij de Joodse Begraafplaats bij het oorlogsmonument welke herinnert aan de bijna 3000 uit de stad gedeporteerde en vermoorde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tekst gaat door onder de galery
Vervolgens werden er kransen gelegd bij de twee monumenten op het Selwerderhof. Allereerst bij het spoorwegmonument. Hier wordt Hendrik Boxma – rangeerder bij de spoorwegen – herdacht dit tijdens een staking op 23 september 1944 door de Duitsers werd dood geschoten.
Het Provinciaal Indië-monument is een monument bestemd voor alle niet teruggekeerde Groningse militairen uit het voormalige Nederlands-Indie en Nieuw Guinea in de jaren 1945 – 1962. De namen van de overledenen zijn aangebracht op volgorde van de sterfdatum. Jaarlijks vindt op de eerste dinsdag in juni een herdenking plaats.
Voor het eerst werd ook stilgestaan bij het veteranenmonument.
Een initiatief van de Stichting Sanenwerkingsverband Veteranen en Post actieve militairen Groningen (SVPG). Het granieten gedenkteken, met het opschrift ‘Missies (NL) 1950 – heden’ staat tegenover het Indië-monument. Het betreft militairen die deelnamen aan missies in Korea (1950), Libanon (1979), Angola (1991-97) en Mali (2014-19).
Op het Noorderbegraafplaats aan de Moestraat in Groningen werd vanmorgen stilgestaan bij het herdenken van de hier begraven verzetstrijders waaronder Dinie Aikema (1917-1945), Harm Engbert Blaauw ((1918-1945) en Gerrit Boekhoven (1912-1945) Op deze begraafplaats liggen enkele Joden begraven die in de oorlog om het leven gekomen zijn.