Tekort aan buitenruimte voor kinderen
Geef kinderen meer ruimte om de natuur te ervaren, adviseert Natuurmonumenten naar aanleiding van een onderzoek dat zij onder 7600 Nederlandse kinderen deed.
Natuurmonumenten hield een enquête naar natuurbeleving onder kinderen tussen 4 en 16 jaar.
De uitkomst daarvan is 2 april door Haagse basisschoolkinderen en boswachters van Natuurmonumenten voor de ingang van de Tweede Kamer overhandigd aan Sharon Dijksma, staatssecretaris van Natuur.
Afhankelijk van volwassenen
Natuurmonumenten constateert dat kinderen een tekort aan buitenruimte hebben, gebrek aan vrijheid en onvoldoende ruimte voor eigen ontwikkeling. Op termijn kan dat leiden tot een generatie die geen band meer voelt met natuur.
Het onderzoek laat zien dat deze zorg door ouders en kinderen wordt gedeeld en dat ze daar zelf geen oplossing voor hebben. Zo denkt meer dan de helft van de kinderen afhankelijk te zijn van begeleiding (ouders, school) om in de natuur te zijn, vinden ze binnen spelen saai (bijna 70%) en verwachten ze dat ze geholpen worden om buiten iets te gaan doen (47%), in plaats dat ze zelf iets ondernemen.
De kinderen uit dit onderzoek bevestigen het beeld dat ze afhankelijk zijn in het beleven van natuur van volwassenen, die vaak zelf niet meer weten hoe fijn en belangrijk het is om in een natuurlijke omgeving te zijn”, zegt boswachter Angelique Aerts.
Nauwelijks regionale verschillen
Uit het onderzoek blijkt dat de problemen rondom natuurbeleving voor alle kinderen in heel Nederland gelden. Er is in natuurbeleving in leeftijd, woonplaats en geslacht nauwelijks waarneembaar verschil. Kinderen in de Randstad ervaren natuur iets minder dichtbij of toegankelijk (10%) ten opzichte van kinderen in bijvoorbeeld Friesland, Drenthe of Zeeland (4%).
Recht op toegankelijke natuur
Natuurmonumenten vindt het schrijnend dat kinderen natuur niet zien als een onderdeel van hun dagelijks leven, maar iets waar je georganiseerd naartoe gaat, zoals 91% van de kinderen antwoordt.
De organisatie doet een oproep aan volwassenen om kinderen meer ruimte te bieden om overal, altijd en dichtbij natuur te ervaren zonder afhankelijkheid van volwassenen. “Dit is van wezenlijk belang voor de ontplooiing, zelfstandigheid, weerbaarheid van kinderen en respect voor de omgeving. Natuur is aanwezig zodra een kind alleen al de voordeur uitstapt”, vertelt boswachter Angelique Aerts.
Als antwoord heeft Natuurmonumenten voor alle kinderen OERRR bedacht, een initiatief waar zich inmiddels 65.000 kinderen voor hebben aangemeld. “Kinderen hebben recht op toegankelijke natuur. Met hulp van uitdagende kaarten laten we kinderen natuur beleven en ontdekken. Want natuur is in de ogen van een kind overal, altijd en dichtbij.”
Handvat
Het onderzoek biedt eveneens een handvat voor de staatssecretaris van Natuur, Sharon Dijksma om in haar beleid de noodzaak van behoud van natuur voor kinderen centraal te stellen.
Bron: Natuurmonumenten