Aan de oostelijke oever van het Zuidlaardermeer, vlakbij het buurtschap Wolfsbarge op de grens met Drenthe, ligt een klein maar bijzonder natuurgebied: Leinwijk.
In september 1999 startte Het Groninger Landschap met de inrichting van het gebied.
De landbouwgronden maakten langzaamaan plaats voor een vloedmoeras. Zo zag het er vroeger in deze regio uit. Maar Leinwijk is meer dan alleen de verandering van landbouwgrond tot moeras. Leinwijk is eigenlijk de proeftuin voor het hele ecosysteem van het Zuidlaardermeergebied. Bovendien is alles wat we tijdens dit project geleerd hebben over waterbeheersing goed te gebruiken bij andere inrichtingsprojecten.
Het Zuidlaardermeergebied
Het Zuidlaardermeer maakt deel uit van het beekdalsysteem van de Hunze. Het water uit Oost-Drenthe wordt via de Hunze, het Zuidlaardermeer en het Drentsche Diep afgevoerd naar het noorden. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig. Later kreeg de mens meer grip op het water. Oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, beweiding en akkerbouw. Het Groninger Landschap werkt nu samen met het Drentse Landschap om de gevarieerde, natte leefomgeving in dit gebied zoveel mogelijk terug te brengen. Het ‘veldlaboratorium’ Leinwijk speelt in dat streven een centrale rol.
Bron: Groninger Landschap