Natuurmonumenten wil een oplossing voor de problemen met schaapskuddes op de Veluwe. Samen met overheden en collega- organisaties wil Natuurmonumenten een toekomstplan maken voor de kuddes, die het moeilijk hebben
Natuurmonumenten wil een oplossing voor de problemen met schaapskuddes op de Veluwe. Samen met overheden en collega- organisaties wil Natuurmonumenten een toekomstplan maken voor de kuddes, die het moeilijk hebben. Op korte termijn treedt de natuurorganisatie in overleg met Chris Grinwis van schaapskudde Het Soerel, over de specifieke problemen daar.
De rondtrekkende herder is behalve een waardevolle vakbekwame beheerder van de heide ook van grote cultuurhistorische waarde. Vele natuurliefhebbers waarderen dat romantische zinnebeeld, zo blijkt wel uit alle reacties op het nieuws van Het Soerel.
Maar dit geval staat niet op zich. Tal van rondtrekkende herders hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De oorzaak hiervan is het feit dat de overheid zich terugtrekt en specifieke regelingen voor schaapskuddes afschaft of versobert. De problemen zijn een pijnlijk gevolg van het feit dat het kabinet de bestedingen aan natuur halveert.
Natuurmonumenten zal daarom het initiatief nemen tot een toekomstplan voor de schaapskuddes op de Veluwe. Hierin moet vastgelegd worden voor hoeveel kuddes er plek is en hoe die bekostigd kunnen worden. Uiteraard kan Natuurmonumenten daarvoor niet als enige de verantwoordelijkheid dragen. Daarom zullen we collega- organisaties en overheden uitnodigen om mee te denken over dit toekomstplan.
Natuurmonumenten zal het inmiddels met herder Ronald Wijlhuizen gesloten contract voor het beheer bij het Hulshorsterzand respecteren. De keuze voor deze herder, die dankzij deze opdracht verder kan met zijn kudde, is op goede inhoudelijke gronden gemaakt. Natuurmonumenten is het aan haar leden en donateurs verplicht om het natuurbeheer goed en tegen de juiste prijs uit te voeren, zeker in een tijd van krimpende budgetten. Daarom staan we volledig achter deze keuze.