Toekomst kimaatonderhandelingen op het spel
De klimaattop COP19 in de Poolse hoofdstad Warschau is afgelopen. De onvrede over de uitkomst is groot. Er is nauwelijks vooruitgang geboekt.
Het nieuwe wereldwijde klimaatakkoord dat er al in 2015 moet liggen, is nog heel ver weg. Grote industriële landen hebben de onderhandelingen weer geblokkeerd en gastland Polen promootte de kolenindustrie. Maatschappelijke en natuur- en milieuorganisaties hebben voor het eerst de onderhandelingen uit protest verlaten. Samantha Smith, hoofd van het internationale klimaatteam van het WNF, zei:
,,We hebben een duidelijke keuze voor de toekomst: Willen we een wereld waarin extreem weer, zoals typhoon Haiyan die verwoesting veroorzaakte op de Filippijnen , de norm is? Of willen we een wereld met schone energie, waardoor we klimaatverandering in de hand houden? De onderhandelaars hadden op de COP19 in de Poolse hoofdstand Warschau een grote stap vooruit moeten maken. Dat is niet gebeurd, zodat het sluiten van een wereldwijd klimaatakkoord in Parijs in 2015 in gevaar komt.
Weerzinwekkend
,,Deze onderhandelingen speelden zich af tegen de achtergrond van het Japanse besluit om terug te komen op zijn doelen voor CO2-reductie en de nieuwe regering van Australië die haar klimaatwetgeving wil afzwakken, waartoe ze wordt geprezen door het Canadase kabinet. Het totale gebrek aan urgentie dat veel regeringen van vooral ontwikkelde landen in Warschau hebben getoond, is weerzinwekkend. Daarom heeft het WNF samen met de andere maatschappelijke en natuur- en milieuorganisaties de klimaatonderhandelingen eerder deze week uit protest verlaten.
De klimaatonderhandelingen worden volgend jaar voortgezet in de Peruaanse hoofdstad Lima. Daar staat het onderwerp CO2-uitstoot als gevolg van ontbossing hoog op de agenda. Het enige lichtpuntje is dat in Warschau een basis is gelegd om daarover een overeenkomst te kunnen bereiken. In Lima móet er een deal komen over financiering van bossenbehoud in strijd tegen grootschalige houtkap en verwoesting van regenwoud. Een nieuwe mislukking zal desastreus zijn voor de internationale klimaatonderhandelingen en vooral voor de schoonheid van de natuur en de kwetsbare gemeenschappen die nu al de gevolgen van klimaatverandering ondervinden.
Voor de klimaatonderhandelingen in Lima vraagt WNF het volgende:
* Concrete stappen voor een klimaatakkoord in 2015 en ambitie om al vóór 2020 CO2-reductie te realiseren
* Geen sponsoring van bijeenkomsten van de vuile energiesector, zoals in Warschau gebeurde met de kolentop
* De garantie dat maatschappelijke en natuur- en milieuorganisaties actief en in alle vrijheid kunnen participeren in de klimaatonderhandelingen
Bron: WNF