En weer een dienstauto met de volgende in rij in de kwestie aardbeving- en gaswinning problematiek die arriveerde bij het provinciehuis van Groningen. Gisteren bezocht de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw Groningen waar hij liet weten dat de subsidieaanvraag van Groningen een “beschamende vertoning” was. Uren in de rij staan voor het aanvragen van tienduizend euro subsidie die niet aan een ieder gegund werd. Dat heeft hij weten te herstellen door extra geld beschikbaar te stellen, maar vergeet te vertellen dat velen niet begrijpen waarom de een wel en de ander niet hiervoor in aanmerking komt. Waarom zijn postcode gebieden uitgesloten die ook schade ondervinden? Een janboelje hoorden we tijdens de fakkeltocht, die de staatssecretaris net als zijn voorgangers indrukwekkend vond.
Zolang we het traject volgen laten de Haagse afgevaardigden weten zich te schamen of woorden van die strekking over de wijze waarop het proces verloopt en de minister president Rutte moet erkennen dat het vertrouwen in de Haagse politiek in Groningen tot een dieptepunt is gedaald.
Na het bezoek van de nieuwe staatssecretaris die vandaag in gesprek gaat met de belangenorganisaties Groningen Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad, is er niets veranderd aan het vertrouwen.
De staatssecretaris gaat nog in gesprek met zijn Duitse ambtgenoot om te bezien om welke wijze de gasleveringverplichting aan Duitsland moet worden nagekomen. Wanneer de gaskraan nu echt dicht gaat? We wachten af! en kunnen de Groningers rustig en onbezorgd gaan slapen?
Hans Vijlbrief:
Voor Vijlbrief is het Groninger gas bepaald geen nieuw dossier. Hij maakte van dichtbij mee hoe het aardgas onderwerp was van een verhitte belangenstrijd tussen enerzijds het ministerie van Economische Zaken en anderzijds de bedrijven Shell en Exxon, zo blijkt uit WOB-documenten die de NOS eerder opvroeg.
Vijlbrief werkte in 2010 als Directeur Generaal Energie, Telecom en Markten bij het ministerie van Economische Zaken. Die functie maakte hem als overheidscommissaris ook lid van de raad van commissarissen van Gasterra. En daarmee zat hij in het hart van het zogenoemde Gasgebouw. Dit tamelijk mysterieuze gasgebouw is niet echt een gebouw, maar een wirwar van instanties en de bedrijven Shell en Exxon, de eigenaren van het gas in de Groningse bodem.
Foto’s: Jan Hendrik van der Veen