Oehoe

De oehoe heb ik zelf helaas alleen in gevangenschap mogen waarnemen. Onder meer in Duitsland nabij Heidelberg, Schloss Gutterberg waar men een grote bijdrage levert aan het uitzetten van diverse roofvogels in Europa waarmee de populatie van deze soorten geleidelijk toeneemt.

Staatsbosbeheer verzorgt in Drouwen regelmatig een roofvogeldemonstratie van een aantal roofvogels en bijzonder leuk om dit met de kinderen eens te bekijken.

De oehoe is een zeer grote uil met een indrukwekkende gestalte. De grootte weet de vogel te benadrukken door de veren van de vleugels als een waaier op te zetten.

De meeste voedsel concurrenten worden dan ook zonder veel problemen uit het territorium verjaagd. De roep van de oehoe is een oehoe dat op grote afstand te horen is. Aan deze roep heeft de vogel zijn naam te danken.

De oehoe is actief tijdens de schemering, maar vooral ook ’s nachts. Vanaf zijn post of een zoekvlucht wordt gejaagd op een grote verscheidenheid aan zoogdieren en vogels.

In Europa is de oehoe de laatste decennia sterk achteruit gegaan. Mede dankzij grootschalige herintroductie projecten in met name Duitsland herstelt de soort zich tegenwoordig weer. In Nederland broedt de vogel weer in zeer kleine getallen in het zuiden van Limburg.

(bron: vogelvisie)

Meer foto’s: klik hier

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *