Onderzoek Tuin in de Stad gaat 19000 euro kosten

groningen-kostverloren-tuin in de stad-ontrommelmarkt-5In antwoord op vragen van het CDA en de VVD in Groningen omtrent de stand van zaken van Tuin in de Stad bericht het college het volgende:

l.Deelt hel college de opvatting van de fracties  van de VVD en her CDA dat de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid  van de gemeente onder druk komt te staan als ze gemaakte afspraken niet na komt ?

We zijn van mening dat we gemaakte afspraken na moet komen om een betrouwbare en geloofwaardige partner te kunnen zijn. De vraag die wat ons betreft voor ligt is wat we met deze locatie doen. Daarover hebben we helder en duidelijk gecommuniceerd met de betrokken  partijen.

2.  Deelt hel college de opvatting van de.fracties van de  VVD en het CDA een uitkomst waarbij de betrouwbare reputatie van de gemeente  wordt geschaad, 6,5 ton aan inkomsten wordt misgelopen en een mogelijke schadeclaim  kan incasseren. geen optie is?  Zo niet, waarom niet?

We delen deze opvatting niet. We hebben in ons collegeprogramma aangegeven burgerinitiatieven te willen stimuleren. Om deze reden vinden we het van belang een zo zorgvuldig mogelijke afweging te maken op basis van voldoende informatie. Daarom hebben we besloten een onderzoek te laten verrichten naar de maatschappelijk kosten en baten van Tuin in de Stad. Met de resultaten van het onderzoek en de afspraken rondom de woningbouwontwikkeling  naast elkaar moet een besluit op basis van zo goed mogelijk onderbouwde argumenten worden genomen.

3.  Een maatschappelijke kosten- en batenanalyse voer je  uit als alle opties nog open liggen. Is het voor het college een serieuze oveni1eging om Je sloppen met de ontwikkeling van woningbouw  op deze plek?

We  laten een effecten analyse uitvoeren voor het initiatief Tuin in de Stad. In de brief wordt dat een MKBA genoemd. In het onderzoek worden de kosten en baten van dit moment geïnventariseerd  en beschreven. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek neemt ons college een besluit over de locatie aan de Friese Straatweg l37a.

4.   Wanneer wegen de maatschappelijke kosten en balen van Tuin in stad, voor zover niet bekend, voor het college zwaarder dan het de gemaakte afspraken en ambitie voor de woningbouw?
In de effectenanalyse wordt een aantal zaken gemeten;

•    activiteiten: welke activiteiten worden ondernomen en wat is het tastbare en telbare resultaat daarvan (output)
•    investeerders: welke partijen leveren bijdragen die nodig zijn voor deze activiteiten?
•    maatschappelijke  effecten: welke meerwaarde is er voor de buurt/wijk en individuele deelnemers/bezoekers  aan “Tuin in de Stad”
•    incasseerders: welke partijen hebben mogelijk voordeel van deze effecten?

Op basis van deze uitkomsten zullen we een afweging maken. Op voorhand is niet precies aan te geven wanneer de resultaten zodanig zijn dat we op eerder genomen besluiten terug komen. Het is lastig om geld en maatschappelijke opbrengsten met elkaar te vergelijken. Toch willen we daarmee meer ervaring op doen. Omdat een afweging tussen geld en maatschappelijke opbrengsten in de toekomst vaker gemaakt zal moeten worden. Met dit onderzoek hopen we daaromtrent meer  kennis te vergaren en deze kennis en ervaring in de toekomst in te kunnen zetten om burgerinitiatieven  een kans te geven.

5.   Welk signaal denkt het college dat deze besluiteloosheid richting anderen die tijdelijk iets gebruiken geeft?
Het initiatief heeft veel waardering gekregen van diverse partijen in de stad. Het is mede daarom belangrijk dat het college zorgvuldigheid betracht bij het nemen van een besl uit. Betrokken partijen – waaronder Tuin in de Stad en de ontwikkelaar – zijn op de hoogte van het proces dat we doorlopen.

6.  Is het college van plan een maatschappelijke kosten en baten analyse uit te voeren bij alle subsidierelaties en burgerinitiatieven? Zo, nee waarom niet en waarom in dit geval dan wel?
We zijn niet van plan bij ieder initiatief een maatschappelijke  kosten baten analyse uit te laten voeren. Wel willen we met het onderzoek naar Tuin in de Stad een aantal ingrediënten verzamelen waarbij de afweging vooraf beter gemaakt kan worden. We zien het onderzoek ook als een instrument om in de toekomst een  meer gedegen afweging te kunnen maken.

7. Hoeveel kost het uitvoeren van de maatschappelijke kosten- en batenanalyse en hoeveel betaalt  ‘Tuin in Stad ‘ daar aan mee?
Het uitvoeren van het onderzoek kost € 19.000,-. Tuin in de Stad draagt niet bij in de kosten van het onderzoek.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Groningen,’

de burgemeester, Peter den Oudsten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *