Vanmiddag, 7 februari, werden twee oorlogsmarkeringen onthuld. Rond één uur de onthulling op station Assen en rond de klok van 14.30 vond de onthulling op het station bij Haren plaats. In Assen werd de onthulling verricht door wethouder mw. Vlieg, mw. G. Verschoor, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork en getuige/nabestaande dhr. Van de Oord. In Haren vond de onthulling plaats door wethouder Broeksma, dhr. J. Beintema (intitiatiefnemer markering Haren) en directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork, mw. G. Verschoor.
In de oorlogsjaren zijn vanuit kamp Westerbork ruim 100.000 Joodse gevangenen naar de vernietigingskampen gedeporteerd om daar vervolgens te worden vermoord. En hierbij niet te vergeten de Sinti en Roma. Langs deze voormalige route van vervolging zijn inmiddels diverse markeringen gebouwd om informatie over deze tijd over te brengen. Markeringen staan inmiddels bij de stations in Winschoten, Zuidbroek, Nieuweschans, Hoogezand-Sappemeer en in Duitsland in Weener en Leer. De nieuwe markeringen in Assen en Haren vormen een aanvulling op deze route.
Gerdien Verschoor deed in Haren een oproep aan scholen die het monument willen adopteren. Bij belangstelling kan contact opgenomen worden middels Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Onder de aanwezigen die tijdens de oorlog de briefjes verzamelde die uit de treinen werden geworpen en door het verzet werden verzameld en voor zover mogelijk op de bestemde locaties terecht kwamen. Een aanwezig echtpaar stuurt vandaag de foto’s door naar een nabestaande van 93 jaar die in Israel woont en een van de getransporteerde personen is geweest.
Tekst gaat door onder de foto’s!
Onthulling Assen: Alle foto’s: klik hier
Onthulling Haren: Alle foto’s: klik hier
Het plaatsen van de markeringen vormt een onderdeel van het samenwerkingsproject Op de weg van Anne Frank. Achtergrond informatie over dit project staan op www.opdewegvanannefrank.nl.
Elke markering is opgebouwd uit vier lagen:
-Portretfoto’s van Joden, die in plaatsen langs het tracé zijn geboren of van hieruit werden gedeporteerd naar Westerbork en op één persoon na vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen in het Oosten werden doorgestuurd.
-Briefkaarten, die door gedeporteerden uit de trein zijn gegooid in de hoop dat omstanders deze laatste levenstekens op de post zouden doen.
-Historische afbeelding van een station. Op elke locatie is het station van de betreffende plaats afgebeeld.
-Rails met een uit de trein gegooide briefkaart.
Foto’s: FocusGroningen – Jan Hendrik van der Veen