De Partij voor de Dieren organiseerde vandaag, zaterdag 10 november, een protestactie tegen de door het college van Groningen geplande bomenkap op het A-kerkhof. Lijsstrekker Kirsten de Wrede sprak over het grote belang van een ommekeer in ons denken over ecologie. Daarnaast onthulde de Wrede informatieborden over de grote waarde van bomen voor het stedelijk klimaat. Vele Stadjes gaven gehoor aan de oproep van de partij om hiervoor te demonstreren.
Het huidige college, dat bestaat uit PvdA, Groenlinks, D66 en VVD, heeft deze zomer een plan naar voren gebracht voor de herinrichting van het Akerkhof.
Onderdeel van deze plannen is het kappen van twee eiken, één iep, één kastanje, één linde en een es. De Partij voor de Dieren fractie in de gemeente heeft een motie tegen de geplande kap ingediend op 28 maart 2018, waarin de partij benadrukte dat de ecologische waarde van het Akerkhof door de plannen alleen maar slechter wordt. De motie werd slechts gesteund door 100%Groningen, CDA en Stad%Ommeland. Tegen stemden GroenLinks, PvdA, VVD, D66, CU, Student&Stad en SP.
Een leefbaar Groningen vraagt volgens de Partij om drastische keuzes. Dicht bij huis. Vergroen onze straten, werk aan schone lucht en water. Kortom, doe iets tegen de wereldwijde klimaat ontwrichting die ook Groningen direct raakt.
Ik hoop dat de wens van leefbaar Groningen word ingewilligd voor meer bomen in de straat, maar vrees dat dit niet ingewilligd word.
Ik heb een enquête gehouden onder de bewoners in mijn straat, waarvan 99% voor het herplaatsen van de bomen is.
In onze straat stonden eerst 40 bomen en nu nog maar 18.
Het antwoord van de gemeente was;
“Er zijn inderdaad in de afgelopen jaren meerdere bomen bij jou in de straat gekapt. De bomen (knotacacia’s ) staan (stonden) hier in een smalle stoep. Deze ligt vol met kabels en leidingen. Het is daarom niet wenselijk om bomen terug te planten. De groeiplaats is eenvoudigweg te beperkt. Er zal een groeiplaats in de rijbaan moeten worden gerealiseerd. In de praktijk betekent dit dat we in de Kometenstraat pas nieuwe bomen planten als er aan de weg/stoep groot onderhoud uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld asfalteren, al of niet gecombineerd met parkeervakken. Zie bijvoorbeeld de Uranusstraat en de Neptunusstraat die we een aantal jaren geleden hebben aangepakt. Zoals je misschien nog weet is jullie straat niet al te lang geleden nog opnieuw geasfalteerd. Dus het planten van nieuwe bomen in de straat zal zeker nog jaren duren.”
Het verhaal van de kabels word te pas en te onpas gebruikt als men een verzoek indiend voor herplant van een boom.
Dit is een smoes van de gemeente, want de gerooide boom stond ook niet bovenop kabels, het is ze gewoon te duur.
En de mensen in de Uranusstraat en Neptunusstraat hebben hemel en aarde moeten bewegen om weer bomen in straat te krijgen, want ook daar wilde de gemeente niets meer herplanten na dat er prachtige oude bomen zijn gerooid.
De gemeente wil het liefst zoveel bomen kwijt vanwege het onderhoud, maar dat deze bomen goed voor milieu en gezondheid zijn boeit ze niet, ze willen het liefst straten als de Hortensialaan waar ook geen boom meer staat.
De stad stink inmiddels verschrikkelijk naar uitlaatgassen omdat er zoveel bomen zijn gerooid, vooral langs de rondweg is dit te vernemen na de kap van de bomenwal.
1 volwassen boom filter jaarlijks 6 vuilniszakken aan fijnstof uit de lucht.
In de stad Groningen lijkt een bomenallergie te heersen.