De zorgverzekeraars zien de komst van vier centra voor protonentherapie in Nederland niet zitten. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Het UMCG is één van de vier ziekenhuizen die volgens minister Schippers van Volksgezondheid een centrum mochten bouwen.
De overeenkomst met de zorgverzekeraars is belangrijk omdat zij de dure behandeling van enkele tienduizenden euro’s per patiënt moeten vergoeden. Voordeel van de nieuwe therapie is dat zij veel effectiever is en minder belastend voor de patiënt. Jaarlijks zouden zo’n 2200 mensen in Nederland behandeld kunnen worden met de komst van vier centra.
De zorgverzekeraars hebben nog veel vraagtekens bij de therapie. Een recent Amerikaans onderzoek had onlangs geconcludeerd dat protonentherapie op lange termijn niet betere resultaten haalt dan conventionele therapie. Zij vrezen dat de dure centra straks leeg staan en stellen voor om voorlopig slechts één centrum op te richten.
Voorzover ons bekent was één centra ook het eerste uitgangspunt.
Protonentherapie is een nieuwe manier van bestraling. Hierbij worden protonen, postief geladen deeltjes welke veel energie bevatten, “afgevuurd” op de tumor. Omdat protonen, de vele energie welke zij bevatten afgeven op de plaats van de tumor, is protonentherapie een zeer effectieve manier van bestralen. De verzekeraars zetten hier echter vraagtekens bij en vergoeden de behandelingen voorlopig niet.