Vanaf 25 mei tot 17 november in het Groninger Museum; Fock Off 2
Gras Modder Paard is een stopwoord op het internet dat in 2009 grote bekendheid kreeg. In het Chinees wordt het woord gelezen als Caonima, dat hetzelfde klinkt als “Neuk je moeder”. Het staat onder de Chinese internetgebruikers bekend als een van de tien meest befaamde wezens van de internetjungle; het werd meestal weergegeven als een lama of een alpaca, tegenwoordig voornamelijk als een alpaca. Een trbute-videoclip met de titel “Gras Modder Paard Liedje” zou later op YouTube verschijnen.
In 2009 begon de Chinese regering met een grootscheepse censuurcampagne gericht tegen content die als “lage cultuur” werd aangemerkt en vloekwoorden op het internet. Verschillende websites werden gedwongen te sluiten, wat leidde tot wijdverbreid ongenoegen onder de Chinese internetgebruikers. De uitdrukking “Gras Modder Paard” werd verzonnen als een homofoon die niet door de internetfilters opgemerkt zou worden en zou later voor Chinese internetgebruikers symbool worden voor de humor van de gewone man, en de vrije geest en verzet tegen de onderdrukking.
In 2009 gebruikte de kunstenaar een moment als format om het “Gras Modder Paard Liedje” te creëren, om zo een verband te leggen met het gebruik in de spreektaal en om een materiële vorm te geven aan deze zucht naar vrijheid.
In de sokkel van het beeldhouwwerk bevindt zich een grote luidspreker die een kind laat horen dat het “Gras Modder Paard Liedje” zingt. Wanneer je de sculptuur nadert, worden je gezicht en gelaatsuitdrukking in het roestvrije staal weerspiegeld…
Om zes uur ’s avonds op Nieuwjaarsdag 2013 goot de kunstenaar een emmer zwarte autolak over het beeld van de alpaca leeg, om zo de veelheid aan gras modder paarden te symboliseren die de geest van de vrijheid najagen.