De komende twee jaar breidt WarmteStad haar publieke warmtenet uit op de Zernike Campus, waardoor de universiteit haar gebouwen op de Campus kan aansluiten op duurzame warmte.
Groningse aanpak werkt
De tijdscapsule markeert zowel een belangrijke stap in de verduurzaming van de Campus als de gezamenlijke ambitie om Groningen CO₂-neutraal te maken. Philip Broeksma, wethouder van de gemeente Groningen: “Deze aansluiting van de RUG op ons publieke warmtenet is een grote stap in dit proces. En laat zien de Groningse aanpak werkt. Het warmtenet wordt steeds duurzamer, levert warmte voor de best mogelijke prijs en met zeggenschap in eigen stad. De RUG geeft het goede voorbeeld. Zo bouwen we aan een toekomstbestendige, aardgasvrije stad voor iedereen.”
RUG: jaarlijkse besparing van 3 miljoen kilo CO₂-uitstoot
De komende twee jaar sluit de RUG negen gebouwen en drie tennisblaashallen aan op het publieke warmtenet. Vanaf 2024 wordt het warmtenet ook gevoed met (zomerse) zonnewarmte van zonnewarmtepark Dorkwerd. Dit was een extra reden voor de onderwijsinstelling om de overstap naar WarmteStad te maken. Met de aansluiting bespaart de RUG 3 miljoen kilo CO₂-uitstoot per jaar. Samen met een aangepast stookbeleid en de sloop/verbouwing van Nijenborgh 4, is er een jaarlijkse reductie van bijna 80 procent in uitstoot ten opzichte van 2023. RUG-bestuurder Hans Biemans: “Met de aansluiting van een aantal van onze gebouwen op het Groningse warmtenet zetten we een belangrijke stap in ons duurzaamheidsbeleid. Voor de RUG betekent dit jaarlijks een CO₂-besparing en een vermindering van het gasverbruik dat gelijkstaat aan de uitstoot en verbruik van 1300 Groningse huishoudens. Dat is een forse vooruitgang in onze duurzame ambities.”
Bron: Rijksuniversiteit Foto’s: Geert van Duinen