Het Groninger Museum heeft een belangrijke schenking gekregen van de Stichting Johan Dijkstra. Het gaat om een portret van de Groningse studente Anda Kerkhoven. Achter het schilderij gaat een indrukwekkend verhaal schuil van een krachtige jonge vrouw in de oorlogstijd. In 2013 kocht het museum al een portret van Anda Kerkhoven aan, eveneens gemaakt door Johan Dijkstra. Samen geven de schilderijen een goed beeld van de bijzondere vrouw die Anda Kerkhoven was.
Het schilderij dat in 2013 kon worden aangekocht dankzij de steun van de BankGiro Loterij toont Anda als een moderne jonge vrouw. Het werk was door de moeder van Anda uitgekozen als herinnering aan haar dochter. Het nu verkregen schilderij benadrukt de oosterse roots van Anda. We zien haar in een prachtige blauwe kebaya. Johan Dijkstra heeft dit werk nooit willen verkopen. Het portret, een olieverf op doek, is gemaakt omstreeks 1940. Het museum is de Stichting dankbaar voor deze mooie schenking.
Anda Kerkhoven (1919-1945) groeide op in Indonesië als dochter van de eigenaar van een grote theeplantage. Zij was een principiële vrouw en pacifist. Aan haar bezwaren tegen vivisectie kon de Medische Hogeschool van Batavia (nu Djakarta) niet tegemoet komen. De Groninger Universiteit bood wel ruimte aan gewetensbezwaarden op dit punt en zo vond Anda in 1938 haar plaats in het Groninger studentenleven. Dat leven werd spoedig in mei 1940 op zijn kop gezet door de Duitse bezetting. Anda Kerkhoven werd actief in het verzet van de groep “De Groot”. Op 27 december 1944 werd ze door de Sicherheitsdienst opgepakt. Zware verhoren en martelingen op het Scholtenshuis doorstond ze zonder informatie prijs te geven. Ze wist bovendien medegevangenen op te beuren. In de nacht van 19 maart 1945 werd zij samen met verzetsstrijder Gerrit J. Boekhoven bij de Oosterbroekweg op de grens van Haren en Glimmen door twee NSB’ers zonder proces geëxecuteerd en onder de grond gestopt. Na de bevrijding werd hun graf teruggevonden. Anda Kerkhoven werd onder grote belangstelling bijgezet op de Noorderbegraafplaats en in 1967 overgebracht naar het ereveld Loenen nabij Apeldoorn.
Anda Kerkhoven had belangstelling voor kunst, was zelf ook creatief en heeft meermalen voor kunstenaars, waaronder Johan Dijkstra, geposeerd. Onbedoeld vormen haar portretten een monument voor deze opmerkelijke en dappere vrouw.
Foto: Groninger Museum