De gemeente Groningen geeft poppodium Vera de opdracht om de activiteiten van Simplon na het faillissement voort te zetten. Dit gebeurt voor anderhalf jaar, tot aan de nieuwe cultuurnotaperiode. Ontluikend talent behoudt daarmee de kans om zich te profileren, ervaring op te doen en gescout te worden. De gemeente wil nadrukkelijk blijven voorzien in deze functies in de stad.
Cultuurwethouder Dig Istha benadrukt de belangrijke positie van Simplon: “De rol die Simplon vervulde was van groot belang voor de ambitie van Groningen om de popstad van Nederland te worden. Na het faillissement wil de gemeente er dan ook alles aan doen om hun activiteiten voor de komende tijd veilig te stellen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de erfenis van Simplon bij Vera in goede handen is.”
Eind 2013 vroeg het bestuur van Simplon het faillissement van de stichting aan. Sindsdien heeft Vera gekeken hoe ze een poppodium voor jongeren rendabel kan exploiteren. Ook de stichting Virtueval had een subsidieverzoek ingediend voor de voortzetting van de activiteiten van Simplon. Deze aanvraag is geweigerd, maar de gemeente heeft Vera wel gevraagd om te onderzoeken of Virtueval een bijdrage kan leveren aan Simplon nieuwe stijl.
Simplon trekt jaarlijks 45.000 bezoekers. Bezoekers zullen in eerste instantie niet veel merken van de wisseling. De deur blijft open en de nieuwe organisatie gaat op dezelfde voet verder. Wel verwacht de nieuwe stichting voordeel te behalen door kaartverkoop, financiën en marketing te bundelen en organisatieonderdelen (functies) te delen. Na een jaar evalueert de gemeente deze oplossing.