Spoeddebat over bed-, bad- en broodakkoord in Groningen

steden nederland, groningen, centrumDe gemeenteraad van Groningen debatteert woensdag 29 april om 16.00 uur in een zogeheten actualiteitendebat over de gevolgen van het Haagse bed-, bad- en broodakkoord voor Groningen en de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Stad. Dit spoeddebat is op verzoek van de fracties van de SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.
Het kabinetsakkoord voorziet in tijdelijke opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven. Daarmee bestaat er volgens het kabinet voor andere gemeente geen noodzaak meer om zelf structureel opvang aan te bieden. Als gemeenten zich niet aan het akkoord houden, gaat het kabinet korten op de budgetten voor de integratie van nieuwkomers.

Oorlogsgeweld
De fracties van de SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren stellen dat de Haagse coalitie de kern van het probleem ontkent: “Namelijk het ontbreken van een sluitend asielbeleid waardoor sommige uitgeprocedeerde asielzoekers simpelweg niet kunnen vertrekken door de weigering van ambassades of vanwege het oorlogsgeweld in het land van herkomst. Het is wachten op nieuwe groepen mensen die over de straat zwerven of in de illegaliteit duiken. Die mensen zwerven straks in de straten van Groningen en in de provincie, omdat er een afspraak is met de gemeenten in de provincie dat zij mensen doorleiden aan de Bad-, Bed- en Broodvoorziening in de stad.” De drie Groningse fracties hebben er grote moeite mee dat mensen aan hun lot worden overgelaten en zijn juist erg tevreden over de jarenlange wijze waarop in Groningen bed, bad en brood geboden wordt aan vluchtelingen.

Pauluskerk
De drie partijen vinden het bieden van bed, bad en brood een morele plicht, “die niet afhankelijk is van iemands status en mogelijkheid of bereidheid om terug te keren naar het land van herkomst.” Zij willen van het college weten of het hun opvatting deelt dat de gemeente een zorgplicht heeft via de WMO en daarom de vrijheid moet houden om hulp te bieden, zonder daarvoor een boete van het Rijk te krijgen zoals via het inhouden van budgetten voor integratie. Ze willen ook van B&W weten of het beter zou zijn om Groningen juist te compenseren voor effectieve begeleiding richting terugkeer. “De aanpak van de Pauluskerk in Rotterdam heeft aangetoond dat het bieden van bed, bad, brood juist kan leiden tot vrijwillig vertrek van mensen zonder toekomstperspectief in Nederland.”

Dreigende toon
De SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren citeren Ton Schroor die namens het Groningse college van B&W heeft gezegd dit een “bizarre deal” te vinden. “Welke stappen wil het college ondernemen om de mening zoals verwoord door locoburgemeester Schroor aan het kabinet kenbaar te maken?” Verder willen ze weten wat B&W van de “dreigende toon” van het kabinet richting gemeenten vindt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *