Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) neemt vandaag een geheel vernieuwde brandmeldinstallatie officieel in gebruik. Met 7.500 brandmelders, verdeeld over het hele UMCG-terrein, is het de grootste brandmeldinstallatie binnen één netwerk in Europa. Het door Siemens geleverde systeem beschermt niet alleen patiënten, bezoekers en medewerkers optimaal, maar maakt dankzij het gebruik van intelligente rookmelders ook een eind aan de vele valse meldingen uit het verleden.
De grootscheepse renovatie, waarin Siemens en het UMCG nauw met elkaar hebben samengewerkt, ging in het laatste kwartaal van 2011 van start. In totaal zijn 7.500 rookmelders, 35 brandmeldcentrales en 18 bedienterminals geïnstalleerd. Eind februari 2014 is de gehele installatie gecertificeerd.
Ongewenste en onechte brandmeldingen zijn één van de grootste problemen bij automatische branddetectie en kosten zowel de brandweer als de gedupeerden veel tijd en geld. Valse meldingen kunnen leiden tot onrust en commotie, waarbij eventueel nodeloos bouwdelen worden ontruimd en de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komt. Het uitgangspunt bij de nieuwe rookmelders is dan ook dat zij patiënten, bezoekers en medewerkers beschermen en alleen reageren wanneer dat ook echt moet.
Elke ruimte in ieder afzonderlijk gebouw van het UMCG heeft een specifiek voor die ruimte geprogrammeerde en op maat gemaakte rookmelder. De technologie van de rookmelders zorgt er voor dat ze beter onderscheid kunnen maken tussen verschillende soorten rookdeeltjes: als het geen rook is van een echte brand, maar bijvoorbeeld stof bij een verbouwing of stoom van een douche, dan zal de rookmelder dit niet melden.