Aan het begin van de Zernike Campus naast de tentamenhal en aan ’t Blauwborgje zien we de afgelopen een aantal Duroc varkens wroeten op een plek waar we normaal een weide aan bloemen aantreffen. De afgelopen jaren zijn bepaalde plantensoorten harder gegroeid dan andere plantensoorten, waardoor de variatie in soorten planten is verdwenen. Alvorens nieuw in te zaaien moeten de dominante plantensoorten volledig verdwijnen.
De varkens zijn nu bezig met het opeten van de wortels van de akkerdistel en boerenwormkruid.
Normaal gesproken werd het gedaan door machines. Maar om de dominante plantensoorten geheel te verwijderen zijn de varkens ingezet. Zij verwijderen alle wortels.
Eerder werden de varkens al ingezet om de groei van de reuzenberenklauw tegen te gaan.
Een serieus probleem op het Zernike Campus. De bosgebieden en bermen staan vol met de invasieve plant. Niet alleen verdringt de woekeraar ecologisch meer waardevolle soorten, maar mensen die ermee in aanraking komen, kunnen er lelijke brandwonden door oplopen.
Vooralsnog lijkt het erop dat de varkens goed bezig zijn lezen we in de Ukrant. Of dat betekent dat de proef een vervolg krijgt, weet Bloeming nog niet. Het is vooral belangrijk dat andere gebruikers van het Zernikecomplex zoals de gemeente en de provincie aansluiten.
‘Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel’, zegt Bloeming, waarmee hij doelt op andere delen van het Zernikecomplex, bijvoorbeeld langs het fietspad naar de Linnaeusborg, waar de berenklauw welig tiert. Maar als blijkt uit de proef dat deze methode efficiënt en effectief is, en het financieel uit kan, heeft Bloeming goede hoop dat de gemeente en de provincie zullen aanhaken.
Duroc varken
Het Duroc varken staat bekend om zijn onrustige en agressieve karakter. Hij is ook herkenbaar om zijn uiterlijk: het zijn roodbruine varkens met hangende oren. Het is een gespierd, middelgroot varken.
Oorspronkelijk komt het Duroc varken uit Amerika. Rond 1800 werd het varken ontwikkeld in New England. Het Duroc varken dat we nu kennen is ontstaan uit een kruising van het rond 1800 ontwikkelde varken met een Jersey Red varken. Hij werd in de jaren ’50 veel ingezet als showvarken.
Nou, die mogen dan ook wel eens in park Selwerd de boel gaan omwroeten.
Daar staat het vol met kliskruid en Ambrosia, de beruchte allergieplant.