Vereniging eigenaren Moesstraat-Vindicatstraat sluit aan op warmtenet

moesstraat-vindiquastraat-1Na de Vensterschool Selwerd-Paddepoel-Tuinwijk en de twee bouwprojecten voor jongeren aan de Zonnelaan in Paddepoel is de VvE Moesstraat- Vindicatstraat de de volgende partij die een overeenkomst heeft gesloten met WarmteStad voor het afnemen van warmte. Onlangs besloot de Vereniging van Eigenaren Moesstraat-Vindicatstraat om 43 woningen aan te sluiten op het Warmtenet Noordwest. Dit is een – nog aan te leggen – warmtenet, dat wordt aangesloten op een geothermische bron (diepe aardwarmte) die op de Zernike Campus wordt gesitueerd. Warmtenet Noordwest is een project van WarmteStad, het duurzame energiebedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen.

In totaal moeten voor de eerste fase van het project zo’n 3.500 woningen op het warmtenet worden aangesloten. Met de Vensterschool en de VvE Moesstraat zitten we op circa 350. De RuG, Hanzehogeschool, de vier grote woningbouw corporaties in de stad en een aantal vastgoedontwikkelaars en -beheerders zijn goed voor de resterende 3.150.

In de ALV van de vereniging werd onlangs met ruime meerderheid voor het project gestemd. Willem van Doesum van de VvE Moesstraat-Vindicatstraat: “De aardwarmte-mogelijkheid kwam voor ons op het goede moment: onze rookgaskanalen waren aan vervanging toe en in plaats van te investeren in een tijdelijke oplossing, hebben we de kans gegrepen om ons hele pand in één klap een stuk duurzamer te maken. Wij kunnen straks zonder aardgas!”
De aansluiting van VvE Moesstraat-Vindicatstraat op het warmtenet is bijzonder, omdat het hier gaat om een situatie waarbij elke woning een individuele CV-ketel heeft, die vervangen gaat worden door een warmtewisselaar die is aangesloten op het warmtenet. Bij een dergelijke verandering is 70% instemming nodig van de betrokken bewoners. In dit geval was dat dus geen probleem.

Geothermie is een bewezen techniek, die in Europa al op veel plaatsen jarenlang wordt toegepast en waarbij diep onder de grond (3 km.) heet water wordt opgepompt. Dit hete water geeft zijn warmte af aan een warmtenetwerk en wordt daarna meteen weer teruggepompt in de grond. De warmte wordt door middel van het netwerk verder verspreid naar woningen, kantoren en bedrijven. Geothermie wordt in Nederland al op 14 plaatsen toegepast, met name door tuinders. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal geothermie wordt toegepast voor woningen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *