Maar wat is nu eigenlijk een Vindhek?
Hoe werkt ´t Vindhek ?
Als je iets vindt, hang je het in het Vindhek. Ben je iets kwijt, dan ga je kijken of iemand zo aardig is geweest het voor je op te hangen. Zo maak je een vriendelijk en hoffelijk gebaar, en ontmoet je elkaar.
Glimlach
Vindhek is een concept over respect, eerlijkheid en vertrouwen. Het geeft vorm aan empathie en aandacht voor mensen in hun eigen leefsfeer.
Het appelleert direct aan universele behoeften en wekt waardevolle menselijke eigenschappen op, zoals respect. Daarom beginnen veel voorbijgangers spontaan te glimlachen als ze het Vindhek zien. Ze herkennen de diepere laag en betekenis van het concept en dat raakt hun eigen gevoel.
Interactief
Mensen die iets ophangen of terugvinden, laten het Vindhek zijn mooie werk doen. Ze maken contact en zo ontstaat vanzelf verbondenheid. Het Vindhek is bedoeld als interactief communicatiemiddel. Dichtbij, creëert het een ontmoetingsplaats. Omdat er steeds weer iets anders in het Vindhek hangt, veranderen kleur, structuur en vorm. Zo wordt het een levend kunstwerk dat de gebruikers zelf scheppen.
Intercultureel
Het concept is sinds 2006 een trekpleister in het Amsterdamse Vondelpark. Dit Rijksmonument trekt 10 miljoen bezoekers per jaar. Toeristen van alle nationaliteiten begrijpen hier meteen hoe het concept werkt. Ze raken ontroerd.
Ook Cultuurpark Westergasfabriek en het Máximapark in Leidsche Rijn hebben een mooi Vindhek, dat ook te vinden is in de drukke Amsterdamse winkelstraat, de Kinkerstraat, en in de nieuwbouwwijk IJburg. Het Griftpark in Utrecht heeft een ready-made-art versie. Op alle locaties werkt het concept als citymarketing. Buurtbewoners, dagjesmensen en toeristen fotograferen dit landmark vaak. Het Vindhek is via al die persoonlijke foto´s – en in de media – in de hele wereld te zien.
Informatie
Annemarieke Weber, vertelt u graag meer over het concept Vindhek en de verschillende toepassingsvormen en ontwerpen. En vanzelfsprekend over de ervaringen met de zes gerealiseerde Vindhekken.