Gisteren melden wij dat het Groninger Landschap deze week twee nestvlotjes voor de visdief heeft geplaatst in de plas bij de kijkhut in de Lettelberter Petten. De visdief is een vogel met lange, maar zeer smalle vleugels en de gevorkte staart. De vogel is moeilijk te onderscheiden van de nauw verwante noordse stern.
De snavel van de visdief heeft in tegenstelling tot de snavel van de noordse stern een zwarte punt.
Als de vogels de vleugels opgevouwen hebben, dan steken bij de visdief de punten van de vleugels tot voorbij de staartpunten, terwijl bij de noordse stern de staartpunten verder reiken.
Kolonies visdiefjes
Visdieven broeden in kolonies, van kustgebieden tot op en rond visrijke wateren in het binnenland. De vogels broeden het liefst op eilandjes en andere plekken waar ‘grondgebonden’ roofdieren moeilijk kunnen komen. Het liefst wel op een vrijwel kale tot grassige bodem.
De visdiefjes jagen duikend op kleine vissen. Bij gebrek aan deze visjes, jagen ze op kleine platvis, garnalen, kikkervisjes en dergelijke. De meeste visdieven die hier voorkomen, overwinteren langs de Westafrikaanse kust, van Mauretanië tot Nigeria en Senegal.
Foto’s: Fred van Maurik
Bron: Wikipedia Vogelvisie