Warmte zonder aardgas in Groningen Noord

groningen-zernike-warmtestad-6Vanmiddag nam kwartiermaker van Warmtestad Dick Janssen ons mee op safari naar de locatie van de aardwarmtebron op het Zernikecomplex. Veel belangstellenden uit diverse wijken uit de stad hadden zich verzameld bij buurtsupermarkt SPAR Omlo aan de Zonnelaan. Even kennis maken onder genot van een kop koffie. Rond half drie gingen we samen op de fiets op weg naar het Zernike waar we even stilstonden bij de locatie, waar zoals het zich nu laat aanzien, volgend jaar geboord gaat worden. Warm water wordt op drie kilometer onder de aardoppervlakte naar boven gepompt waar vervolgens via een warmtewisselaar de warmte er uitgehaald wordt en aangeleverd gaat worden aan het warmtenet of wel Geothermie. Warmte voor Groningen Noordwest voor bewoners in Paddepoel, Selwerd, Zernike en Vinkhuizen. Het opgepompte water wordt na verwerking weer terug gepompt in de bron.

Warmtestad – Warmtenet in Noordwest Groningen / Werking Geothermie from Studio De Ronners on Vimeo.

De bijeenkomst werd vervolgd in de EnergyBarn. Hier werd verder ingegaan over de stand van zaken en de toegepaste techniek. In maart 2016 zal de gemeente Groningen een definitief besluit nemen waarna tot medio 2017 de geometriebron en het warmtenet gerealiseerd gaan worden. Eind 2017 is de verwachting dat de eerste woningen voorzien gaan worden met deze vorm van warmtelevering. Dick Janssen laat weten dat de nieuwbouw aan de Zonnelaan en de nieuwbouw op de voormalige Trefkoel één van de eersten zullen zijn die gebruik gaan maken van de warmtelevering.

Er wordt dan verwarmd zonder aardgas en met lagere energielasten. Naast de lagere energielasten zal het ook een positief effect hebben op de CO2 uitstoot. Voor de aanleg van de infrastructuur is het van belang dat er clusters ontstaan waardoor enerzijds beperkt overlast plaats vindt en anderzijds grote stappen gezet kunnen worden waardoor zonder gasaansluiting de CO2 uitstoot drastisch zal dalen en we miljoenen kuub gas gaan besparen.

Binnen het geothermieproces is er ook sprake van risicofactoren. Deze zijn onder meer corrosie, radioactief materiaal en aardbevingen.

Op 12 december staat een promotie van WarmteStad op het winkelcentrum in Paddepoel gepland.

Wilt u meer weten over Warmtenet Noordwest of een presentatie organiseren voor uw vereniging van eigenaren of huurdersvereniging? Alle informatie op de site van Warmtestad: klik hier

Eén gedachte over “Warmte zonder aardgas in Groningen Noord

  1. Trap er niet in gebruikers , eerste jaren gaat het goed en daarna schieten de prijzen omhoog en de klantvriendelijkheid omlaag.
    Warmte is duur , VEEL te duur en bijna alle netten in Nederland stoten meer CO2 uit ( over de hele tijd en keten ) dan de huidige HR107 ketel op eco stand.
    Warmtenetten verliezen in het transport van productie naar klant ongeveen 35% van de energie en zijn in de basis dus helemaal niet duurzaam. Ook worden de huizen minder geïsoleerd wanneer deze op stadsverwarming worden aangesloten vanwegen absurde nergens op gebaseerde opwekrendmenten. In sommige gevallen gaat een gebouw dan 35% meer energie gebruiken dan ware het aangesloten op gas.

    Trap er niet in…. U bent gewaarschuwd
    Stap in isolatie / warmtepompen / gecertificeerde houtpellets / IR Panelen dat is allemaal goed en duurzaam warmtelevering NIET !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *