WarmteStad duurder dan commerciële aanbieders | Zorgen bij politiek Groningen

We vroegen ons al af hoe het verlies voor het geothermie project in Groningen, zo’n slordige zes miljoen euro, wordt of is verwerk. Ligt er mogelijk een relatie over onderstaande?

Het publieke energiebedrijf WarmteStad rekent hogere tarieven voor verwarming dan commerciële aanbieders. Het college van B&W geeft in het coalitieprogramma aan te gaan voor een duurzame en betaalbare energietransitie. De slogan ‘betaalbare warmte’ van WarmteStad sluit hier goed op aan. D66-raadslid Tom Rustebiel ontdekte dat WarmteStad zo ongeveer de hoofdprijs rekent, en stelde hierover samen met de PvdA vragen aan het college. “Als mede-eigenaar van WarmteStad heeft het college invloed op de energieprijzen lijkt me”, stelt Rustebiel.

Doordat nieuwe appartementen, onder meer door strenge duurzaamheidseisen, duurder in aanschaf zijn kunnen de woonlasten toch hoger uitvallen. Rustebiel: “De belofte van lagere energielasten die bewoners voor ogen hadden toen ze het appartement kochten wordt niet waargemaakt, waarmee een belangrijke prikkel om te verduurzamen veel minder wordt”.

Warmte-koude-installaties

Naast het warmtenet heeft WarmteStad ook een viertal warmte-koude-installaties in de stad, waaronder in de Grunobuurt. Daarbij wordt verwarmd met water uit een warme bron en gekoeld met koud grondwater. Rustebiel: “Deze bewoners lijken geen keuzevrijheid te hebben en hierdoor verplicht vast te zitten aan dit systeem, waar ook een koeling van 180 euro per jaar verplicht bij lijkt te horen. En dat terwijl meerdere bewoners aangeven het koelingssysteem amper te gebruiken”.

Ook in de Tweede Kamer is er veel aandacht voor warmtenetten en de energietransitie. Als antwoord op moties van William Moorlag (PvdA) en Matthijs Sienot (D66) geeft de minister in een brief gedateerd op 10 februari 2020 (1&2) aan dat commerciële energieaanbieders gemiddeld 8 tot 12% lagere tarieven hanteren dan het maximumtarief dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vaststelde.

Eén gedachte over “WarmteStad duurder dan commerciële aanbieders | Zorgen bij politiek Groningen

  1. Ik hoop dat onze gemeente eens de schellen van de ogen valt en stopt met die Idioterie..
    Tot dusver heeft warmtestad alleen maar bakken geld gekost en een hoop ellende.
    Het zou in november 2019 gereed zijn en zie waar we nu zitten met de aanleg, het is nog lang niet klaar.
    Vorig jaar 2.7 miljoen tekort en voor dit jaar verwachten ze ook een tekort van 2.5 miljoen en wie mag dat betalen?
    Juist ja, de bewoners.
    Als je dan hoort dat het pas voor de bewoners van het aangesloten panden pas na 40 jaar rendabel word, kom je maar tot één conclusie dat ze hartstikke gek zijn.
    En dan willen ze ook nog eens voor warmtenet op het Zernike en in Lewenborg een biomassacentrale aanleggen waarvan nu inmiddels heel Nederland weet dat deze zwaar milieu vervuilend zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *