Waterberging Onlanden loopt vol | Hoe anders in 1979?

Water en nog eens water in een seizoen waar je sneeuw en ijs verwacht. We namen een kijkje in de Onlanden waar het water hoger staat dan de afgelopen jaren. De Onlanden doet nu precies waar het voor bedoeld is. De Onlanden is een waterbergingsgebied voor de stad Groningen om wateroverlast te voorkomen.

Hoe anders was de wateroverlast op 6 maart 1979 waar met behulp van het leger een gat in de dijk gedicht moest worden. Tientallen militairen uit Wezep assisteerden bij de klus in de dijk langs het Koningsdiep in Hoogkerk.

Tegen de avond was het gat afgesloten met zandzakken, die door helikopters waren aangevoerd. De weg Groningen-Drachten, die bij Hoogkerk enkele uren was afgesloten, omdat het water er overheen dreigde te komen, kon toen weer worden vrijgegeven.

Na het doorbreken van de dijk waren tot in de verre omstreken landerijen ondergelopen. In een nabijgelegen nieuwbouwwijk van Hoogkerk stonden in de straten enorme plassen. De hulpploeg, die later werd afgelost door andere militairen uit Wezep,

trok na het dichten van het gat naar de gemeente Leek, waar de situatie bij de Tolberter Petten kritiek dreigde te worden. De kilometerslange dijk, die sinds zaterdagavond door omwonenden dag en nacht werd bewaakt en zoveel mogelijk met zandzakken was opgehoogd, dreigde te bezwijken. Een inschatting van toen bleek zo’n 3000 hectaren landerijen onder water te staan.

Helikopters van de luchtmacht dropten honderden zandzakken, waarmee een gat in de dijk langs het Koningsdiep in het Groningse Hoogkerk werd gedicht Bij dit karwei assisteerden ook tientallen militairen uit Wezep.

Bron: NRC Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *