Weer onderzoek kamerverhuurpanden – waar blijft de oplossing?

 CDA wil onderzoek naar effecten van stop op kamerverhuurpanden

De 15%-norm is voor kamerverhuurpanden ingevoerd om een evenwichtige woningverdeling en bevolkingsopbouw in buurten mogelijk te maken, maar blijkt niet ideaal te zijn. In de afgelopen jaren zijn de geluiden van onbalans in de wijken meer en meer toegenomen. Het CDA wil daarom een onderzoek naar de effecten van een stop op de uitgifte van onttrekkingsvergunningen. Een stop zou een betere bescherming van de balans in buurten kunnen betekenen.

Raadslid Anne Kuik: ‘Er wordt al jaren geroepen door de politiek dat er meer maatwerk moet plaatsvinden, maar niemand weet hoe. Ondertussen breidt het aantal kamerverhuurpanden zich uit.’ Deze intensieve bewoning van gezinswoningen door studenten brengt overlast met zich mee, omdat het ongeschikte woningen zijn voor dit gebruik. Over het algemeen hebben studenten een ander leefritme dan stadjers en het regelmatig verloop van bewoners zorgt voor onbalans in de wijk.

Groningen is met de ruim 35.000 studenten die er wonen de jongste stad van Nederland. ‘Het is vanzelfsprekend dat wijken een gemêleerde samenstelling hebben, maar in wijken als Vinkhuizen en de Professorenbuurt zijn straten waar gezinswoningen in grote getalen zijn omgebouwd tot kamerverhuurpanden en dit heeft geleid tot onbalans in de wijk,’ aldus Kuik.

‘Gezinnen, de starters, ouderen, de mensen die voor langere termijn aan de stad verbonden blijven, zijn het cement van de stad. Wij willen de kwaliteit van wonen ook voor deze groepen in de stad bewaken.’

Het CDA vindt dat er op dit moment te weinig nieuwe geschikte jongerenhuisvesting wordt ontwikkeld. Een aandachtspunt bij de stop is daarom dat het een impuls zou moeten zijn voor projectontwikkelaars om te starten met de bouw van voldoende jongerenhuisvesting.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *