Eind mei heeft de gemeente Groningen besloten de huidige WMO-adviesraden per 1 januari 2016 op te heffen. De Ouderenraad, de Adviesraad voor het Gehandicaptenbeleid en het WMO-platform zullen worden vervangen door één stedelijke adviesraad. Met de komst van het nieuwe adviesorgaan vervalt ook de subsidie voor de oude adviesraden.
Het WMO-platform en de gehandicaptenadviesraad hebben beide in september een brief op hoge poten naar de gemeente gestuurd. De gehandicaptenadviesraad heeft zich inmiddels terug getrokken uit het proces. Voor een verdere deelname van het WMO-platform moet er eerst gewerkt worden aan het herstellen van de vertrouwensband. Redenen voor deze bezwaren zijn het gekozen pad en de strakke deadline van 1 januari 2016. De fracties van de SP en het CDA delen de zorgen van de adviesraden.
SP-raadslid Wim Koks: “Om de deadline te halen, worden er in zeer korte tijd en in rap tempo bijeenkomsten belegd. Het gaat hier om vrijwilligers die niet elk moment beschikbaar zijn en daarnaast ook tijd nodig hebben om hun achterban te raadplegen.”
CDA-raadslid René Bolle vult aan: “Ondanks diverse toezeggingen van de wethouder lijkt het er op dat het nieuwe adviesorgaan er met stoom en kokend water moet komen, kwaliteit en draagvlak lijken daarbij ondergeschikt”. De partijen hebben schriftelijke vragen ingediend om opheldering te krijgen van het college.