Tijdens één van mijn fietstochten in Zuid-Holland, maakten we met het Krimpense Veer, die al bestaat van voor 1358, de oversteek van Krimpen aan de Lek naar Kinderdijk richting Alblasserdam. Het dorp Kinderdijk is wereld bekend vanwege de Kinderdijkse Molens en een belangrijke attractie in ons land.
Kinderijk ligt op een hoek waar de Lek en de Noord samenkomen. Al sinds de middeleeuwen wordt hier op intensieve wijze aan watermanagement gedaan. In en rondom het dorp vind je een groot aantal dijken, opslagreservoirs en pompstations. Sommige aanbieders van excursies nemen dit onderdeel mee bij een bezoek aan Kinderdijk, het gros van de toeristen ziet echter niet meer dan de molens.
De molens bij Kinderdijk zijn gebouwd vanaf het einde van de vijftiende eeuw, maar de huidige molens dateren bijna allemaal uit 1738 en 1740.
De molens van Kinderdijk zijn gebouwd om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. Het zijn vrijwel allemaal grondzeilers. Onder in elke molen bevindt zich een scheprad, dat het water omhoog brengt, vaak met een hoogteverschil van 140 centimeter. Er staat tussen de molens van Kinderdijk ook één wipmolen, De Blokker.