Gelderland Buren en omgeving | Betuwe de fruittuin van Nederland

nederland 2024, buren, buitenhuizenpoort

Vanuit ons startpunt in Buren op weg om zo’n kleine zestig kilometer te fietsen door het fruitgebied van Nederland.

Buren

nederland 2024, buren, mark, sint lambertuskerk

Dit knusse stadje staat bekend als de Oranjestad. In de Sint-Lambertuskerk trouwde in 1551 Willem van Oranje er met Anna van Egmond, de dochter van graven Van Egmont uit Buren toen nog in de rooms-katholieke ritus. De bisschop van Keulen zegende het huwelijk in.

De Sint-Lambertuskerk is de protestantse kerk te Buren gelegen aan de Markt bij de Peperstraat in het midden van het stadje.

De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren een zelfstandige parochie te vormen in de Lambertuskerk.

Dankzij deze echt mogen koningen en koninginnen van Nederland titels voeren zoals gravin van Buren en baron van Grave, IJsselstein en Cranendonk. Destijds allemaal ingebracht door Anna van Buren.

Het derde kind van Willem van Oranje: Maria van Buren is in 1616 (gereformeerd) begraven in de tombe onder het koor. Maria van Buren is de stichtster van het weeshuis te Buren.

nederland 2024, buren, mark, sint lambertuskerk, familie oranje

Sinds mei 2003 staat er een bronzen standbeeld voor de kerk, een familietafereel: Anna van Egmond-Buren en haar kinderen Philips Willem en Maria nemen afscheid van Willem de Zwijger.

De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje.

nederland 2024, buren, molenwal, molen de prins van oranje

In Buren is het museum der Koninklijke Marechaussee gevestigd in het voormalige weeshuis die door Maria van Nassau was gesticht.

De Betuwe is de fruittuin van Nederland. Vanwege het slechte voorjaar dit jaar, weinig bloeiende en geurende bloesem. Een impressie langs de route via Culemborg-Rijswijk-Zoelen en terug naar Buren.

Beusichem

Op de zijgevel van het voormalige Raadhuis in Beusichem is het Monument “Evacuatie” aangebracht. Het Monument laat een groep vluchtelingen zien tijdens de evacuatie van Culemborg op 14 mei 1940. De bevolking van Culemborg, ongeveer 9000 mensen, zijn toen opgevangen door de inwoners van Beusichem en Zoelmond.

nederland 2024, beusichem, markt, voormalig gemeentehuis,

UIT DANKBAARHEID VOOR HULP EN ONDERDAK IN OORLOGSTIJD
IS DEZE STEEN DOOR CULEMBORG AAN BEUSIGHEM GESCHONKEN

Culemborg

Een gezellige oude binnenstad met monumentale gebouwen zoals het oude stadhuis, de middeleeuwse binnenpoort en de middeleeuwse stadsmuren en grachten.

 

Culemborg telt vijf monumentale stadspompen. De vier 18e-eeuwse pompen zijn rijksmonumenten, terwijl de 19e-eeuwse pomp aan de Veerweg een gemeentelijk monument betreft.

Na Culemborg volgden we de rivier de Lek met mooie uiterwaarden en landgoederen.

Alle foto’s van Gelderland: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *